Zdravie

Mliečny súboj – kravské, sójové, mandľové alebo ryžové?

"Kravské mlieko stále vládne, ale ak sa budete musieť rozhodnúť pre alternatívu, ktoré mlieko si treba vôbec vybrať? "

Zuzana Lobotková, 18. februára 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR

V poslednej dobe mlieko stráca marketingovú bitku s alternatívnymi mliekami. Sú bezlaktózové, sú tiež zdravé a sú trendové. Z väčšej časti alternatívy, ako je sójové mlieko a mandľové mlieko, majú oveľa nižší obsah vápnika a vitamínu D. Tieto látky a živiny sa do nich pridávajú až neskôr. Ako je teda možné, že kravské mlieko, ktoré ich prirodzene obsahuje, je na ústupe?

Mlieka na rastlinnej báze sú vnímané ako zdravšie alternatíva. Vznikli skôr pre ľudí s vegánskou stravou alebo intoleranciou na laktózu, a nie preto, že by boli lepšie než živočíšne mliečne výrobky. „Len preto, že niečo sa nazýva mlieko, nie je to hneď výživné,“ povedal pre time.com doktor David Katz. Pri alternatívnych mliekach je dôležité dávať pozor na cukry alebo soľ, skontrolovať etiketu, aby ste sa ubezpečili, že obsahujú aj vápnik a vitamíny.

Kravské mlieko


Tradičné mlieko okolo seba rozprúdilo diskusiu, či vedie k štíhlej línii a zdraviu. Konvenčné mlieko je vynikajúcim zdrojom bielkovín, kosti posilňuje zas vápnik, rovnako ako sú prospešné aj vitamíny D a K. Ľudia vo veku 19 až 50 rokov by mali prijímať 1000 mg vápnika denne, v čom sa však mnohí odborníci zhodnúť nevedia. Preto sa objavili aj tvrdenia, že príliš veľa mlieka by mohlo znamenať príliš veľa nasýtených tukov a retinol (vitamín A), čo môže niekedy spôsobiť oslabenie kosti.

Pokiaľ sa jedná o mlieko so zníženým obsahom tuku alebo bez tuku, nemusí to znamenať nižší príjem kalórií. Štúdie preukázali, že tuk viac zasýti a pomáha kontrolovať chuť k jedlu. Tomu však môžu dopomôcť aj iné zdroje tukov - olivový olej, avokádo, ryby, orechy a olivy. Ak sa teda chcete kravského mlieka vzdať, doplňte vápnik do stravy iným spôsobom, napríklad v listovej zelenine, tofu, vo fazuli alebo vitamínových doplnkoch.

Sójové mlieko


Sójové mlieko je alternatíva bohatá na bielkoviny, ale chýba mu vápnik. Je však bohatšie na vitamín B a má 10 percent odporúčaného denného príjmu kyseliny listovej. Sója sa ukázala ako účinná pri znižovaní hladiny cholesterolu, ale treba jej veľa. Asi 25 gramov sóje denne, alebo štyri až päť sójových produktov. Vyberajte si neochutené organické mlieko, ktoré má zaručený obsah bielkovín. Kombinujte ho s inými nemliečnymi výrobkami, aby ste odľahčili žalúdku, ktorý sója môže nafukovať.

Mandľové mlieko


Mandľové mlieko je čoraz populárnejšie, pretože je ponúkané ako zdravšia alternatíva k mlieku a sójovému mlieku. Obsahuje menej kalórií než sója, je bez nasýtených tukov alebo cholesterolu, obsahuje asi 25 percent vášho denného vitamínu D a takmer polovica z príjmu vitamínu E. Má však v sebe málo bielkovín. Môže byť teda doplnkom stravy, ak prijímate dosť proteínov.

Ryžové mlieko


Ryžové mlieko sa spracováva z mletej ryže, zmiešava sa s vodou, kým nevznikne mlieko pripomínajúca kvapalina. Počas tohto procesu sa sacharidy menia na cukor, čo spôsobuje prirodzene sladkú príchuť. Do mlieka sa pridávajú aj vápnik a vitamíny. Neobsahuje však takmer žiadne bielkoviny. Ryžové mlieko je ideálne pri alergii na laktózu, ale má dvakrát toľko sacharidov a nie je výživovou alternatívou kravského mlieka.

ODPORÚČAME AJ:
BUDEM MAMOU: Tehotná a dva psy v domácnosti, dobrá kombinácia?
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Na zdravé ďasná má vplyv aj cukrovka
Pre vaše srdce
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa

Komentáre