Zdravie

Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?

"Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. "

TASR, 8. novembra 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Obrázky, ktoré sa od tohto roku objavujú na cigaretových škatuľkách, môžu podľa odborníčky odradiť ľudí od fajčenia. Majú ich vizuálne demotivovať. "Preto táto kampaň vznikla, volalo sa po nej už roky. Môže sa zdať, že obrázky sú drastické, ale tá drastickosť je efektívna," povedala pre TASR psychologička Pavla Nôtová.

Skončiť je ťažké


Prestať fajčiť je podľa nej ťažké z viacerých dôvodov. Ako problém vníma aj to, že na Slovensku je málo pracovísk venujúcich sa odvykaniu od fajčenia, rovnako, že liečbu nepreplácajú zdravotné poisťovne. "Ľudia veľakrát nevedia, aké kroky sú nutné k tomu, aby prestali fajčiť. V ambulanciách praktických lekárov či kardiológov nie je až taký veľký priestor, aby pacientov motivovali, kontrolovali a venovali sa špeciálne fajčeniu," skonštatovala. Odporúčanie lekárov pacientom prestať fajčiť tak nemusí byť efektívne.

Už pri stredne silnej závislosti radí Nôtová uvažovať aj o abstinenčnom syndróme a využití nikotínových náhrad, farmakoterapii a psychoterapii. "Ideálne je pripraviť sa na situácie, ktoré mám spojené s fajčením a ktoré sú spojené so stresovou situáciou," priblížila. Vhodné je pripraviť si taktiku, ako človek zamedzí tomu, aby si zapálil cigaretu. Nôtová tiež radí vyhľadávať nefajčiarske priestory a spoločnosť nefajčiarov.

11 tisíc úmrtí ročne


Fajčenie je významným rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. Fajčiar má dvakrát až trikrát vyššie riziko, že dostane srdcový infarkt. Pokiaľ sú súčasne prítomné oba ďalšie hlavné rizikové faktory - zvýšený cholesterol a zvýšený tlak, potom sa šanca dostať srdcový infarkt môže zvýšiť osemkrát. Viac informácií o fajčení a srdcovocievnych ochoreniach možno nájsť na webe Únie pre zdravšie srdce www.presrdce.eu.

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. V posledných rokoch došlo k viacerým zmenám, ktoré mali za cieľ zvýšiť ochranu nefajčiarov či znížiť dostupnosť cigariet pre deti. V reštauráciách tak vznikli časti pre nefajčiarov a zmizli automaty na cigarety. Zároveň postupne rastú ceny tabakových výrobkov. Od tohto roku pribudli na cigaretových škatuľkách okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia aj varovné obrázky.

ODPORÚČAME TIEŽ:
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek
Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom
V boji s nadváhou prísne diéty dlhodobo nepomôžu

Komentáre