Zdravie

Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc si niektorí mýlia s astmou

"Príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc trápi najmä fajčiarov či ľudí dlhodobo pracujúcich v profesiách, kde sú vystavení cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu."

TASR, 21. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) netreba podľa lekárov podceňovať. Mnohí si ochorenie v počiatočných štádiách zamieňajú so zápalom priedušiek či astmou. "Ak má človek pretrvávajúci kašeľ, trpí dýchavicou, má pocit ťažoby na hrudníku a zvláda čoraz menej fyzickej aktivity mal by zájsť za špecialistom," povedal pneumológ Miroslav Žáčik. Tam pacient podstúpi dychový niekoľkominútový test – spirometriu, ktorá ochorenie potvrdí či vyvráti.

Astma je zväčša spojená s alergiou či sennou nádchou, CHOCHP nie. Kašeľ trápi astmatikov v noci a po námahe, pri CHOCHP ide o pretrvávajúci kašeľ s produkciou hlienu, ktorý sa najvýraznejšie prejavuje skoro ráno. "Poškodenie pľúc pri CHOCHP je nezvratné, a u astmy je zvratné takmer úplne," upozornil Žáčik. Chronická obštrukčná choroba pľúc trápi navyše ľudí nad 40 rokov a jej výskyt nemusí byť v rodine, astma postihuje ľudí v každom veku a takmer vždy sa objavuje u viacerých príbuzných.

CHOCHP trápi najmä fajčiarov či ľudí dlhodobo pracujúcich v profesiách, kde sú vystavení cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu, taktiež sa častejšie diagnostikuje baníkom a pracovníkom v textilných fabrikách. U viacerých pacientov má pre ignorovanie príznakov či zanedbávanie liečby fatálne následky. K lekárovi často ľudia prídu až vo vysokých štádiách. Ide pritom o liečiteľné ochorenie, ktorého priebeh a prognózu možno ovplyvniť, upozornil Žáčik. Niektorí pacienti toto ochorenie nepoznajú, špecialisti preto začali viac spolupracovať s praktickými lekármi.

Na CHOCHP trpí podľa posledných štatistík asi 90.000 Slovákov. Podľa odborníkov je ich však niekoľkonásobne viac. Ročne zomrú v dôsledku tohto ochorenia celosvetovo asi tri milióny ľudí. Na Slovensku sa to pre nedostatok dát zatiaľ odhaduje ťažko. CHOCHP má stúpajúci trend, celosvetovo ide o štvrtú najčastejšiu príčinu smrti.

"Preto je dôležitá dlhodobá a pravidelná liečba. Človek ale musí mať v prvom rade záujem o spoluprácu, inak to pôjde veľmi ťažko," povedal Žáčik. Liečba má zmierniť príznaky choroby, predchádzať ich zhoršeniu (exacerbácii), zlepšiť toleranciu námahy a vďaka tomu znížiť úmrtnosť pacientov. Tým sa často priťaží na jar.

Chorým pomáhajú život skvalitniť lieky i nefarmakologická liečba. Lieky však nestačí užívať len pri zhoršení stavu, ale pravidelne. Iba tak je podľa Žáčika možné predchádzať exacerbáciám, a tým predĺžiť život. Priemerná dĺžka života pacientov je asi sedem rokov, a to práve pre neskorú diagnostiku a vyššie štádiá ochorenia.

Základom liečby sú inhalačné bronchodilatanciá. Rôzne lieky z tejto skupiny sa môžu kombinovať, čím sa zvyšuje účinnosť pri nižších koncentráciách účinnej látky a znižuje sa riziko nežiaducich účinkov.

Pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa postupne zužujú dýchacie cesty. Následkom toho vzduch neefektívne prúdi do a von z pľúc. Dýchanie je tak namáhavejšie. Ide o zápalové ochorenie. CHOCHP vzniká ako následok inhalovania škodlivých látok, ako je cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Mobilné telefóny vraj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny mozgu
WHO varuje: Znečistenie ovzdušia v mestách alarmujúco stúpa
Školský psychológ má pomáhať nielen deťom, ale i učiteľom
Slováci chcú mapovať molekuly človeka ako jedni z prvých na svete

Komentáre