Zdravie

Byť vysoký nie je len praktické

"Možno dočiahnete na vrchné police v obchode, no výška predstavuje aj možné riziko. "

Zuzana Lobotková, 19. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vedci študovali viac ako 5 miliónov švédskych mužov a žien. Prišli na to, že čím vyšší ste, tým väčšie je riziko vzniku rakoviny. Každých desať centimetrov navyše predstavuje o 18 percent vyššie riziko rozvoja rakoviny u žien a o 11 percent u mužov. Vyššie ženy mali o 20 percent vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka. A pre mužov aj ženy bolo riziko vzniku melanómu vyššie o asi 30 percent pri každých desiatich centimetroch z výšky.

Ale Gapstur, viceprezident spoločnosti epidemiológie, upozorňuje, že tieto nálezy ukazujú len súvislosť medzi výškou a rizikom rakoviny. Netvrdia, že výška spôsobuje rakovinu. Výška sama osebe rozvoj rakoviny nemusí znamenať.

Ako by výška a riziko rakoviny mohli súvisieť?


Výška môže byť príznakom rizika rakoviny. Môže ísť o expozíciu rakovinovým látkam v ranom veku. pretože výška dospelého človeka je odrazom genetiky a toho, čomu sú vystavení, keď vyrastajú. Na účely tejto štúdie výskumníci preskúmali informácie o 5,5 miliónoch ľudí narodených vo Švédsku v rokoch 1938 až 1991. Ich zdravotný stav sledovali od roku 1958, alebo od okamihu, keď mali 20 rokov (u tých narodený v neskorších rokoch), do konca roka 2011. Výška dospelých sa pohybovala v rozmedzí od asi jedného metra do výšky cez dva metre.

Vedúca výskumníčka doktorka Emelie Benyová z Karolinska Institute v Solna pre health.com povedala: „Pokiaľ je nám známe, toto je najväčšia štúdia o spojení medzi výškou a rakovinou, vrátane žien i mužov.“ Toto však neznamená, že každý vysoký človek dostane rakovinu. Pri tomto ochorení je podstatných mnoho faktorov.

Vedci plánujú ďalšiu štúdiu, aby zistili, či výška ovplyvňuje riziko úmrtia na rakovinu. „Naše štúdie ukazujú, že s väčšou telesnou výškou je u ľudí väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny, ale nie je jasné, či majú tiež vyššie riziko úmrtia na rakovinu, alebo majú zvýšenú úmrtnosť celkovo,“ predstavila výskumné plány Benyová.

ODPORÚČAME AJ:
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke
Dlhodobé sedenie môže spôsobiť nepríjemné problémy
Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu

Komentáre