Zdravie

Strata iba 1,5 percenta vody v tele vám môže spôsobiť problémy

"Neustále sa hovorí o potrebe dodržiavať pitný režim. Viete, čo vás čaká, ak ho zanedbáte? "

Zuzana Lobotková, 10. júna 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Netreba veľa, a vaše telo postihne dehydratácia, Stačí stratiť iba 1,5 percenta vody v tele. Môže byť spôsobená mnohými vecami a telu spôsobí omnoho viac problémov než len smäd. Únava, páchnuci dych, roztržitosť a mnoho ďalších problémov.

Samé problémy


Ako ľahko zabudnete na pitie vody. Náročný pracovný deň a ani si na pitný režim nespomeniete. A zrazu od vás ľudia ustupujú. Prečo? „Dehydratácia môže za nepríjemne páchnuci dych. Sliny majú antibakteriálne vlastnosti. Dehydratácia spôsobuje znížené množstvo slín v ústach, čo umožňuje baktériám množiť sa a následne vám páchne dych,“ vysvetlil zubár Marshall Young.

Dehydratácia sa môže zamaskovať ako hlad, zvlášť chuť na sladké. K tomu môže dôjsť najmä v prípade, že ste boli cvičiť. Keď cvičíte v dehydrovanom stave, môžete spotrebovať glykogén (uložený sacharidy) rýchlejším tempom, a tým rýchlejšie znižuje svoje zásoby. Takže akonáhle dokončíte cvičenie, budete pravdepodobne túžiť po sacharidoch, aby ste si doplnili zásobu glykogénu.

Dokonca aj mierna dehydratácia ovplyvňuje váš výkon pri cvičení. Dehydratácia na úrovni 2 percent spôsobuje pokles športového výkonu o 10 percent. A čím viac ste dehydrovaní, tým horšie sa vám cvičí.

Udržať zdravú pokožku, žiarivú a pružnú si vyžaduje dostatok pitnej vody. Dermatologička Anne Marie Tremainová pre time.com uviedla: „Najlepšie je hydratovať zvnútra von. V závislosti na vašom životnom štýle možno budete musieť upraviť svoj príjem vody.“ Ak každý deň pracujete vonku alebo pijete veľa kávy, budete musieť piť viac. Pretože aktívny pohyb, potenie a príjem kofeínu je diuretikum , ktoré vás vysušuje. Pre hladkú, hydratovanú pleť tiež dermatológovia odporúčajú sprchu vlažnou vodou, pretože teplá voda dehydruje.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Strata koncentrácie


Poznáte to – stojíte v dopravnej zápche a potrebujete si odskočiť. A tak pred cestou radšej nepijete. Ale nový výskum ukazuje, že počet chýb pri šoférovaní počas dvojhodinovej jazdy autom sa zdvojnásobil, keď boli vodiči dehydrovaní, a to aj oproti vplyvu alkoholu v krvi. Najviac prípadov dehydratácie sa objavuje počas popoludnia. Poklesne vám krvný tlak, zvýši sa srdcová frekvencia, spomalí sa prietok krvi do mozgu. To všetko vo vás prebudí únavu. Nedostatok vody v svaloch tiež spôsobuje, že fyzické úlohy vám pripadajú oveľa ťažšie a únavnejšie.

Ste náladový? Vypite pohár vody a vaša nálada sa môže zmeniť. „Neurologické účinky dehydratácie sa môžu prejaviť ako podráždenosť,“ povedal doktor Podesta. Vedci skúmali náladu a koncentráciu 25 mladých žien, ktorým buď poskytli dostatok tekutín, aby zostali správne hydratovaná, alebo ich mierne dehydrovali diuretikami a cvičením. Dehydrované ženy hlásili bolesti hlavy, stratu koncentrácie a podráždenosť.

Je vám zima?


Môže sa to zdať neintuitívne, ale dehydratácia môže priniesť zimnicu. „K tomu dochádza, pretože vaše telo začne obmedzovať prietok krvi do kože,“ uviedol Podesta. Navyše, voda drží teplo, takže ak ste dehydrovaný, môže byť ťažšie regulovať telesnú teplotu. To znamená, že vám ostane zima, aj keď nie ste v chladnom prostredí.

Nedostatok vody spôsobuje slabší krvný obeh, čo má za následok svalové kŕče. Telo sa snaží chrániť životne dôležité orgány, tak presúva tekutiny zo svalov a všetkého, čo nie je životne dôležité. Svalové kŕče môžu byť veľmi bolestivé, svaly vám zrazu pripadajú ťažké. Prispieva k nim aj zmena hladiny sodíka a draslíka v tele spôsobená potením.

Spolu so svalmi dostáva menej krvi aj mozog. Pri dehydratácii sa teda logicky objavujú závraty. Okrem toho, mierna dehydratácia môže ovplyvniť vašu schopnosť prijímať duševné úlohy. Zrazu ako by sa vám v hlave zahmlilo. Nedostatok vody ovplyvňuje aj hladinu serotonínu, za čím nasleduje bolesť hlavy. Podobná je bolesti, ktorá vás postihuje po nadmernom požití alkoholu, prípadne sa objaví až migréna. Keď vás najbližšie bude bolieť hlava, dajte si pohár vody alebo ovocie s vysokým obsahom vody.

Vaše telo potrebuje vodu, aby sa veci dali do pohybu. A to aj vo vašom hrubom čreve. Ak neprijímate dostatok vody, vaše telo to kompenzuje tým, že stiahne viac tekutín zo stolice. V dôsledku toho trpíte zápchou. Vidíte koľko problémov spôsobuje nedostatočný pitný režim? Zanedbávať sa ho naozaj neoplatí, najmä v týchto horúcich dňoch.

ODPORÚČAME AJ:
Surové alebo varené? Zistite, ako zo zeleniny získať čo najviac živín
Vybitý trvalý zub možno vrátiť na pôvodné miesto
Päť negatívnych pracovných lapačov, na ktoré si treba dať pozor
Páni pozor, spermie o vašom zdraví veľa prezradia

Komentáre