Zdravie

Páni pozor, spermie o vašom zdraví veľa prezradia

"Možno si myslíte, že stačí ísť na každoročnú preventívnu prehliadku k lekárovi, a spravili ste pre svoje zdravie dostatok. Vedeli ste však, že o zdraví niečo vypovedá aj kvalita vašich spermií?"

Zuzana Lobotková, 5. júna 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: healthxchange.com.sg

Vysoký krvný tlak a hormonálne poruchy. Vlastne celkový mužský zdravotný stav sa spája s kvalitou spermií. Problémy s neplodnosťou u mužov signalizujú ďalšie zdravotné problémy.

Neplodnosť vs. úmrtnosť


Lekári zistili, že 15 percent párov má problémy s plodnosťou, pričom polovica z nich zažíva ťažkosti kvôli zlej kvalite spermií. Avšak práve na spermie vplýva zdravotný stav. Takže aj 30-roční muži s problémami s krvným tlakom alebo kožnými chorobami prichádzajú k odborníkom na plodnosť. Neplodní muži navyše zomierajú skôr, často na srdcové problémy.

Profesor Michael Eisenberg, zo Stanford University School of Medicine, pre dailymail.co.uk povedal: „Mali by sme byť venovať väčšiu pozornosť týmto miliónom mužov. Neplodnosť je varovanie - problémy s reprodukciou môžu znamenať problémy s celkovým zdravím.“

Celková liečba


Tieto poznatky pochádzajú zo štúdie lekárskych záznamov 9387 mužoch vo veku medzi 30 a 50 rokov v rokoch 1994 až 2011, kde sa pokúšali lekári určiť príčinu ich neplodnosti. Z poskytnutej vzorky spermií sa dá vyčítať objem, koncentrácia a pohyblivosť, čo je schopnosť spermie spontánne a aktívne sa pohybovať, zatiaľ čo spotrebováva energiu.

Asi v polovici všetkých prípadov mužskej neplodnosti bol problém pri abnormálnych spermiách a 44 percent mužov malo aj iné zdravotné problémy. Šlo o špecifické choroby obehovej sústavy, najmä vysoký krvný tlak, cievne ochorenia a srdcové choroby. Spolu s problémami so spermiami často prichádzala aj vyššia pravdepodobnosť na kožné ochorenia alebo hormonálne poruchy.

Profesor Eisenberg uviedol, že 15 percent všetkých génov v genóme človeka je pripojených pomerne priamo pre reprodukciu, a väčšina týchto génov má aj iné rôzne funkcie v iných telesných systémoch. „Pri liečbe neplodnosti by sme mali posúdiť aj celkový zdravotný stav mužov,“ dodal Eisenberg s nádejou, že muži sa prestanú obávať návštevy u odborníkov na neplodnosť.
Zdroj: dailymail.co.uk

Komentáre