Zdravie

Zlé oblečenie a obuv rovná sa boľavá chrbtica

"Kedykoľvek sa budete sťažovať na bolesti krku, chrbta alebo kolien, neobviňujte hneď svoju kancelársku stoličku alebo zlý spánok. Na vine môže byť aj váš šatník. "

Zuzana Lobotková, 10. októbra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: Karen Millen


Tesné nohavice a sukne môžu poškodiť svaly a kĺby, rovnako ako vysoké podpätky a ťažké tašky. Vinníkov však nájdete viac. Tim Hutchful z Britskej asociácie chiropraktiky upozorňuje na to najhoršie vo vašom šatníku.

Pozor na úzke


Problém s rovnými úzkymi sukňami je, že držia kolená spolu, takže je ťažké udržiavať rovnováhu a ohýbať kolená. Zobrať niečo z dolnej zásuvky alebo vrchnej police je náročné. „Najlepší spôsob, ako zdvihnúť veci, je pokrčiť kolená, čo je v úzkej sukni značne obmedzené. Časom teda dochádza k poškodeniu a deformáciám. Najskôr to cítiť nebudete, ale neskôr problémy neprehliadnete. Vystavujete sa tak natiahnutiu svalov alebo problémom s platničkami,“ vysvetlil pre Dailymail.co.uk pán Hutchful.

Ilustračné foto Foto: Ann Christine
Nie príliš tesné oblečenie s vysokým obsahom lykry, ako je napríklad podporná bielizeň, môže na telo vplývať podobne ako kompresné oblečenie. To nosia športovci na zlepšenie krvného a lymfatického obehu. Avšak, ak je toto oblečenie naozaj tesné, obmedzuje dýchanie aj pohyb strednej časti tela. Dôsledkom je abnormálne zaťaženie danej časti chrbtice.

Úzke rifle sťahujú pás, boky, stehná aj lýtka. To znemožňuje normálnu chôdzu. „Ak nie ste schopné pružného kroku, vzniká neprimeraný tlak na kĺby,“ povedal Hutchful. Nohavice tesné na páse tento problém len zhoršujú a dôsledkom bývajú aj bolesti nôh. Neodporúča sa nosiť akékoľvek veci v zadných vreckách, pretože pri sedení sa tak dostávajú boky do nerovnováhy, a teda ďalší dôvod na bolesti chrbta a bedier sú na svete.

Nenakladajte na seba priveľa


Svaly, šľachy a stavce krčnej chrbtice sa často musia vyrovnávať s veľkou záťažou. Výrazné doplnky sú síce módne, no ťažký náhrdelník si vyberie svoju daň v podobe boľavého krku. Ak ho nosíte celý deň, vyhodí vás z rovnováhy. „Čokoľvek, čo ťahá krk dopredu alebo dozadu, krčnú chrbticu vychyľuje. Vzniká napätie v oblasti šije, bolesť, poškodenie a dlhodobo by mohli vzniknúť negatívne dôsledky na chrbtici,“ varuje Hutchful.

Už dlho sú známe nebezpečenstvá plynúce z nosenia obrovskej tašky na jednom ramene. Väčšina žien robí chybu, keď nosí tašku vždy na jednej strane. Ak sa inšpirujete hviezdami a budete tašku nosiť v ohybe predlaktia, je to ešte horšie. Jednostranná námaha môže zvýšiť riziko vzniku svalového napätia a bolesti v krku, ramenách a hornej časti chrbta. Dokonca môže vyvolať napätie a bolesti hlavy. Zvážte, čo v kabelke naozaj potrebujete, aby nebola priťažká, striedajte strany a radšej noste tašky cez telo.

Pre krásu sa nemusí trpieť


Časté nosenie vysokých podpätkov je zlé pre nohy aj pre chrbticu. Spúšťajú problémy s prstami, mozole na chodidlách, ale aj skracujú lýtkové svaly, čo vedie k problémom s cirkuláciou krvi, škodí to kolenám a spôsobuje to bolesti chrbta. Podpätky noste čo najmenej, veď do práce a z práce môžete ísť aj v pohodlných teniskách. Odborníci odporúčajú každý deň striedať rôzne výšky podpätkov, hlavne však dbajte na správnu klenbu topánky.

Podprsenka, bikini alebo pevne sediace ramienka trička okolo krku ťahajú krk dopredu. Problémom sú najmä, ak máte objemnejšie poprsie. „Tlak na krk vytvorí svalové napätie a je možné vyústiť do veľmi škodlivého držania tela, kde krk trčí vpred, pričom ramená sú zaoblené a poklesnuté,“ hovorí pán Hutchful. Následkom sú teda bolesti krčnej chrbtice aj ramien.

Marks and Spencer Foto: Marks and Spencer
Keď už spomíname veľké poprsie, to potrebuje väčšiu podporu, než možno zvyčajne ponúkajú krásne čipkované podprsenky. „Módne tenké remienka na podprsenkách vytvárajú príliš veľký tlak na ramená,“ varuje pán Hutchful. Pokúste sa nájsť podprsenky s hrubšími a pevnejšími ramienkami a dobre držiace športové podprsenky. Správna podprsenka znamená minimálne šírenie napätia cez ramená, a teda aj minimum bolestí chrbta.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre