Technológie

Telefón s najlepšou technikou na svete

"Každá značka mobilných telefónov má čo ponúknuť. Už tradične sú ale najlepšie od tých firiem, ktoré dobre poznáme, pretože patria medzi najväčšie na svete. "

Erik Stríž, 16. septembra 2016 10:00
USB konektor formátu Type-C má množstvo výhod. Je obojstranný, umožňuje rýchlejší prenos údajov, vie rýchlo nabíjať a v porovnaní s predchodcom je oveľa pevnejší. Foto: Sony
Hneď na úvod musíme uviesť na pravú mieru nadpis tohto článku. Je pravda, že Sony Xperia XZ nie je najlepším telefónom na svete, je však nositeľom tej najlepšej techniky, ktorú dnes môžeme v telefónoch nájsť.

Veď čo by ste ešte mohli v jednom telefóne chcieť navyše? Je vodotesný, má primerane veľký displej s Full HD rozlíšením, veľa pamäte, vysoký výkon, krásny prémiový dizajn a úžasný fotoaparát. Keď píšeme slovo úžasný, myslíme to celkom vážne - veď má 5-osovú optickú stabilizáciu, dvojité automatické zaostrovanie, 23 a 13 megapixelové snímače a technológiu trojitého obrazového snímania. Výsledkom sú vždy stabilné, svetlé a ostré fotografie a videá. Nahrávky pritom zaznamenáva v rozlíšení 4K Ultra HD. Prvé testy odborníkov navyše ukazujú, že Sony vyrobilo naozaj výborný fotomobil, takže marketingové reči v tomto prípade budú aj opodstatnené.

Zdroj: Meet the new Xperia XZ (youtube.com)

Najlepší fotografický mobil od japonského výrobcu elektroniky mierne vyčnieva z radu ostatných smartfónov. Ostatné telefóny tejto značky sú výrazne unifikované, teda majú rovnaký dizajn a odlišujú sa technickou výbavou a materiálmi krytov. Aj odborník na smartfóny sa vie pri snahe o rozpoznanie jednotlivých modelov trocha zapotiť. Xperia XZ je ale iná. Má skoro industriálny dizajn a charakteristický prvok na zadnej strane: predĺžený oválny panel pod šošovkou kamery. Je v ňom hardvér podporujúci funkcie fotoaparátu.

Jednoduchý dizajn telefónov je pre Sony príznačný. Xperia XZ sa ale v detailoch odlišuje od ostatných modelov. Foto: Sony
Xperia XZ drží krok s dobou okrem iného aj tým, že na spodnej hrane obsahuje USB konektor formátu Type-C, ktorý je rýchly, obojstranný a pevnejší, ako jeho predchodca. K tomu konektoru môžete pripojiť klávesnicu, myš, tlačiareň alebo čokoľvek iné, čo bežne pripájate k počítaču, vrátane externého disku s veľkou pamäťou.

Batéria v telefóne má kapacitu výborných 2900 mAh, čo znamená, že na jedno nabitie vydrží veľmi dlho. Po skúsenosti s telefónmi tejto značky môžeme už s istotou tvrdiť, že ich režim šetrenia batérie Stamina má priaznivý vplyv na výdrž, ale aj bez jeho aktivácie nebudete musieť telefón pripájať k nabíjačke skôr ako po 24 hodinách. Vo svete mobilných telefónov to stále nie je celkom bežné.

Sony Xperia XZ (2016) sa bude predávať v niekoľkých farebných prevedeniach a aj s funkciou Dual SIM. Ak budete chcieť používať iba jednu SIM kartu, druhý slot budete môcť použiť na microSD kartu. Foto: Sony
Nový najlepší smartfón od Sony sa dá predobjednávať už teraz, ale cena k nemu ešte zverejnená nebola. Tú zatiaľ neprezradil ani mobilný operátor, ktorý plánuje novinku zaradiť do svojho portfólia. V predaji by sa mal smartfón objaviť budúci mesiac a očakávaná cena by mala presiahnuť 700 eur.


ODPORÚČAME AJ:
Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre