Technológie

Úžasné technológie: Smarthodinky nabíjané teplom ľudského tela

"Nepotrebujú nabíjačku a ani batérie, sú vodotesné a dokážu sledovať všetky športové aktivity svojho majiteľa. Také sú inteligentné hodinky Matrix PowerWatch."

Erik Stríž, 1. decembra 2016 10:00
Inteligentné hodinky nabíjané teplom - Matrix PowerWatch Foto: Indiegogo
Predstavte si, že vás ráno jemnými vibráciami zobudia hodinky, ktoré máte na zápästí. Žiadne otravné zvuky budíka, ale jemné postrčenie do nového dňa. Vždy viete, aký je presný čas a aj to, či vám už kolega konečne poslal tie zmluvy, ktoré od neho čakáte dva týždne. Po práci si idete zaplávať, pričom múdre hodinky vám odmerajú nielen preplávanú vzdialenosť, ale aj čas a srdcový tep. Večer zaľahnete do postele s rovnakými hodinkami a ani vám nenapadne hľadať na ich displeji údaj o stave batérie. Nie je to potrebné, pretože hodinky sa nabíjajú automaticky po celú dobu nosenia. Môže za to jedinečný nový systém nabíjania, ktorý využíva teplo ľudského tela. Dalo by sa povedať, že sú nepriamo poháňané ľudským srdcom.

Hodinky Matrix PowerWatch nie je potrebné nabíjať, pretože na dobíjanie vstavanej batérie využívajú termoelektrickú technológiu. Je to taký princíp, ktorým sa teplo premieňa na elektrinu a tou sa dobíja malý akumulátor. Technológia je vraj dostatočne efektívna na to, aby boli hodinky vždy plné energie a pripravené na použitie.

Zdroj: This New Smartwatch Uses Your Body Heat To Charge (youtube.com)

V hodinárskom svete je pomerne bežnou záležitosťou, že sa na dobíjanie vstavanej batérie používa samotný pohyb zápästia. Či chcete alebo nie, rukami pohybujete celý deň, dokonca aj počas spánku. Tento pohyb sa dá precíznym postupom previesť na elektrickú energiu a ďalej ju využívať. Možno to prirovnať k veterným turbínam, ktoré síce poháňa vietor, avšak princíp výroby elektriny tkvie v samotnom pohybe vrtúľ.

Energeticky nezávislé hodinky sú nepochybne atraktívnou víziou. Mohla by podporiť výrobu ďalších zariadení, ktoré už nikdy nebude potrebné nabíjať, pretože budú energiu získavať prirodzene z pohybu, tepla či svetla.

Auto s nekonečným dojazdom

Pred niekoľkými mesiacmi sme aj na webmagazíne zverejnili článok o aute, ktoré dokáže vďaka vyspelému získavaniu elektrickej energie a nízkej spotrebe jazdiť zadarmo a nepretržite. Na tomto automobile so solárnymi panelmi sa nachádza generátor elektriny, ktorý vyprodukuje viac, ako vie auto spotrebovať. Prebytočná energia sa tak ukladá do batérií a využíva napríklad počas nočnej jazdy.

Zdroj: EVX Ventures and the Immortus EV - Summary Presentation (youtube.com)

Solárne auto má názov Immortus Solar a jeho tvorcovia z EVX Ventures chcú, aby ich projekt dospel do štádia, kedy bude uznaný autoritami a bude ním možné jazdiť po bežných cestách. Obzvlášť zaujímavé sú jeho technické parametre - vozidlo má hmotnosť iba 550 kilogramov, dlhé je 505 centimetrov a široké rovné dva metre. Odvezie dvoch ľudí. To sú však údaje o vozidle, ktoré je ešte stále vo vývoji a na na svojej ceste do produkčnej podoby sa ešte nepochybne veľakrát zmení.

Zdroj: This New Smartwatch Uses Your Body Heat To Charge (youtube.com)

ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre