Technológie

Za dobrý zvuk si priplatíte, ale zážitok budete mať veľkolepý

"Nadizajnovali ho v slnečnej Kalifornii, dali doň Wi-Fi, Bluetooth a priam ohromujúcu zvukovú techniku. "

Erik Stríž, 28. júla 2015 14:00
Ovál je rozdelený na dve nepomerné časti, cez otvor preniká zvuk ohromnej kvality. Foto: Samsung
Myslíte si, že viete, ako znie vaša obľúbená skladba? Možno aj vy žijete v ilúzii, pretože ste ju nepočuli na skutočne kvalitnej audio technike. Bohužiaľ (alebo našťastie?), takýmto priznaním musíme začať článok o bezdrôtovom reproduktore Samsung R7 aj my. Tento krásny produkt s ladnými tvarmi je nielen vizuálne pôsobivý, ale kvalita jeho reprodukcie pozitívne prekvapuje v každom ohľade. Až vďaka nej sme zistili, ako v skutočnosti znejú pesničky, ktoré inak počúvame každý deň a máme pocit, že ich dôverne poznáme.

Dizajn upúta pozornosť aj bez zapnutia

Samsung sa pri návrhu reproduktora R7 vydal rovnakou cestou, ktorou kráča aj spoločnosť Bang & Olufsen. Kvalitná audio technika má byť nielen o kvalitnom zvuku, ale aj lahôdkou pre oči. Preto R7 “naživo” vyzerá moderne, luxusne, prémiovo a kvalitne - skrátka reprezentuje všetky naše predstavy o vzhľade drahšieho zariadenia. Musíme pritom dodať, že z fotografií nemožno získať ten pravý dojem z jeho charakteru.

R7 vyzerá ako vajce, čo mu dodáva jednu významnú funkciu - zvuk je reprodukovaný do celého okolia, teda do 360-stupňového rozsahu. Bez ohľadu na to, kde v miestnosti je položený, vždy bude poslucháčom poskytovať maximálny výkon. Efektivita reprodukcie je pri tomto produkte posadená na najvyššiu možnú úroveň.

Základná verzia Samsung R7 má stojan na stôl, za príplatok ho však môžete zavesiť hore nohami alebo postaviť na trojnožku. Foto: Samsung

Ovládaniu porozumie aj babička

Samsung R7 sa ovláda jednoducho a intuitívne. Stačí vám niekoľko sekúnd na to, aby ste sa zorientovali vo funkčnosti senzorových tlačidiel, ktoré našli svoje miesto na spodnej hrane hornej časti oválu.

Aj napriek tomu, že dvojica úzkych tlačidiel na ovládanie hlasitosti vyzerá ako určená na mechanické stlačenie, v skutočnosti sú aj oni iba senzorové. Samsung tak zákazníkom ponúka možnosť ovládať reproduktor moderne a elegantne, iba jemným dotykom prsta. Je veľmi zaujímavé, že výrobca dokázal senzorové tlačidlá vložiť aj tam, kde je matný povrch. V porovnaní s tradičnými lesklými a ľahko sa mastiacimi povrchmi to považujeme za pokrok.

Snáď jediná nevýhoda týchto nenápadných a citlivých tlačidiel je práve ich citlivosť. Stačí jemne prejsť prstom po vypínači a reproduktor sa okamžite vypne. Ocenili by sme, keby sa zariadenie vypínalo nie dotykom, ale podržaním vypínača.

Základná verzia Samsung R7 má stojan na stôl, za príplatok ho však môžete zavesiť hore nohami alebo postaviť na trojnožku. Foto: Samsung

Jednoduchá inštalácia

To, čo mnohých ľudí odrádza od inštalácie novej elektroniky, je jej zdanlivá náročnosť. V tomto ohľade bol Samsung veľmi ústretový k zákazníkovi a od vybalenia produktu po jeho spustenie ubehne iba niekoľko minút, v lepšom prípade sekúnd. Kto by mal aj tak pochybnosti, má možnosť prečítať si veľmi prehľadný návod na papieri, ktorý je súčasťou balenia.

Vybalenie z krabice zvládne aj jeden človek. Pokojne aj jemná a slabá sekretárka, ktorej kúpu reproduktora nariadil šéf. Následné zapojenie do zástrčky a zapnutie reproduktora je otázkou niekoľkých sekúnd, pričom pripojiť ho cez Bluetooth k mobilu alebo notebooku je už maličkosť. Stačí na počítači alebo telefóne zapnúť Bluetooth a v zozname okolitých zariadení nájsť Samsung R7. Keď už je spojenie nadviazané, môžete sa pustiť do počúvania zvuku, ktorý bude zrejme iný od toho, čo ste očakávali. Bude oveľa lepší.

Ohromná hlasitosť bez rezonancií a nedokonalostí

Samsung sa len nedávno pustil do výroby a predaja prémiovej zvukovej techniky (Level Over) a už jeho prvé produkty vyvolali medzi odborníkmi pozitívne ohlasy. Či už ide o slúchadlá alebo bezdrôtové reproduktory, Samsung využíva svoje know-how z výroby smartfónov a ostatnej elektroniky veľmi dobre.

R7 nás oslovil hlasným zvukom a veľmi (naozaj veľmi) hlbokými basmi. Púšťať na reproduktore pop a hip-hop nebude žiadny problém, ale najviac jeho kvality vyniknú pri prehrávaní inštrumentálnej hudby. Keď ju prehrávate vo formáte bez kompresie, tak husle a basa znejú až prekvapivo skutočne. Akoby ste mali v obývačke virtuóza.

Základná verzia Samsung R7 má stojan na stôl, za príplatok ho však môžete zavesiť hore nohami alebo postaviť na trojnožku. Foto: Samsung

Širokospektrálna reprodukcia

Rozmery reproduktora Samsung R7 nie sú práve najmenšie. Je ho potrebné pripojiť do elektrickej zásuvky, vysoký je 42 centimetrov a s hmotnosťou 3,5 kilogramu je zrejmé, že nebude určený na časté prenášanie.

Väčšie rozmery a značná hmotnosť majú svoje opodstatnenie. Vtesnať do malého zariadenia kvalitnú zvukovú techniku nie je tak jednoduché, ako si myslíme. R7 disponuje nielen hlasnými reproduktormi, ale aj schopnosťou reprodukovať široké spektrum zvukov. Od tých najnižšie posadených, až po výšky siahajúce do nebies. Áno, preháňame, ale pred obvinením z nadŕžania Samsungu odporúčame vypočuť si, čo tento reproduktor dokáže. Dosahuje úroveň, ktorú za oveľa vyššie ceny ponúkajú prémiové značky JBL, Bang & Olufsen a Sonos.

Samsung R7 dokáže v najvyššej možnej kvalite prehrať väčšinu zvukových formátov. MP3 prehráva v maximálnej kvalite 320 kbps, FLAC do 192 kHz / 24 bit, problém mu nerobí ani dekódovanie zdroja formátovaného do wav, acc (musí byť ale bez DRM) a ogg. To znamená, že vo vysokej kvalite bude prehrávať aj hudbu vo videu, vďaka čomu môže slúžiť ako zvuková kulisa k projektoru alebo televízoru.

Výrobca do palety funkcií svojho reproduktora aj pridal podporu pre individuálne prehrávanie v rámci aplikácie MultiRoom. Rozpoznáva aj to, či v okolí nie je iný bezdrôtový reproduktor a potom vytvára zvukovú kulisu spoločne s ním.

Zhodnotenie ani nemôže byť lepšie

Samsung R7 je umelecké dielo a demonštráciu technickej vyspelosti výrobcu. Prehráva hudbu cez Wi-Fi a Bluetooth, prehráva inteligentne podľa toho, či v jeho okolí nie je iný bezdrôtový reproduktor a kvalita reprodukcie dosahuje veľmi vysokej úrovne. Počúvať klasickú hudbu je potešením, ktoré vás neprestane baviť ani po dlhej dobe.

Predstavitelia Samsungu na svojej tlačovej konferencii v Bratislave tvrdili, že keď si zákazník kúpi tento reproduktor, dlhé roky ho nebude musieť meniť. Znelo to trocha prehnane, ale dnes toto tvrdenie považujeme za opodstatnené.


ODPORÚČAME AJ:
Nová kategória tabletov: Ultra-tablety budú na prácu
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

Komentáre