Technológie

Notebook, ktorému môžete vykrútiť displej. Hnevať vás ale nebude

"Dá sa používať v niekoľkých režimoch a všetky ich zvláda výborne. Stojí pritom toľko, čo lepší mobil a môže byť spoľahlivým parťákom aj pre blogera, YouTubera či fotografa v teréne. "

Erik Stríž, 24. októbra 2016 10:00
Konvertibilný notebook HP Pavilion x360 Foto: HP
Dva týždne sme používali notebook, ktorý sa dá preklopiť do polohy tabletu a používať napríklad aj na hranie mobilných hier. HP Pavilion x360 je precízne spracovaný kúsok elektroniky, ktorá má niekoľko polôh použitia a zároveň stojí pomerne málo.

Pavilion x360 je v prvom rade notebook. Obsahuje súčiastky určené pre veľké notebooky, má plnohodnotnú a veľmi kvalitnú klávesnicu, ideálnu hmotnosť a uhlopriečku 13 palcov vhodnú pre široké spektrum činností - od sledovania multimédií až po prácu s grafikou. To, že má zariadenie bližšie k notebooku než tabletu znamená, že je určené v prvom rade na tvorbu obsahu a nielen jeho konzumáciu.

Konvertibilný notebook HP Pavilion x360 Foto: HP
Druhá poloha, v ktorej sa Pavilion x360 používa, je tablet. Notebook do nej dostanete, keď displej preklopíte o celých 360 stupňov. Ide to ľahko, ale počas celej doby preklápania cítite pevnosť pántov. Klávesnica je vtedy na zadnej strane tabletu, avšak nereaguje na stlačenia. V režime tabletu sa automaticky aktivuje upravené rozhranie systému Windows, ale v prípade záujmu môže ostať aj zachované v klasickom režime. V tejto polohe je notebook o niečo väčší a ťažší, ako bežné tablety, všetky prípadné nedokonalosti však predčí vynikajúca obrazová kvalita displeja. Ten má rozlíšenie Full HD (1920×1080 pixelov), na dotyky reaguje s vysokou citlivosťou a pri pohľade z boku nemení farby ani kontrast. Nie je to ideálny obraz pre zobrazenie profesionálnej grafiky, ale na prezentáciu portfólia alebo práve vyrobenej webstránky je celkom dostatočný.

Tretia poloha je stan, vtedy sa notebook skutočne postaví do tvaru stanu. Nevieme, na čo je táto poloha dobrá, pretože štvrtá poloha s názvom “stojan” tiež umožňuje nakloniť displej do ľubovoľného uhla a navyše je stabilnejšia, keďže je vtedy notebook postavený na svojej základni s klávesnicou.

Túto variabilitu však mimoriadne oceňujeme a nachádzame pre ňu uplatnenie každý jeden deň. Keby sme si tento notebook zadovážili za vlastný, nemali by sme žiadny dôvod kupovať si samostatný tablet a vzhľadom na dostatočný výkon by sme už neuvažovali ani nad väčším počítačom. Veď stačí tento malý notebook pripojiť cez HDMI kábel k veľkému monitoru alebo k televízoru a máme “všetko v jednom”.

Konvertibilný notebook HP Pavilion x360 Foto: HP

Dokáže nahradiť aj drahšie pracovné notebooky. S rezervami.

V našej práci každý deň pracujeme s veľkými fotografiami, surovými videami s veľkosťou cez jeden gigabajt a potrebujeme počítače, ktoré sú aspoň trocha nadpriemerné, čo sa týka ich výkonu. K Pavilionu x360 sme spočiatku pristupovali skôr s rezervou, pretože na prvý pohľad tento konvertibilný notebook nie je ideálnym nástrojom pre fotografa a grafika. Avšak, keď sme doň nainštalovali potrebný softvér na úpravu fotiek a videí, mali sme s ním veľmi pozitívnu skúsenosť. Je pravda, že notebook nedokáže úplne nahradiť veľký monitor a výkonný pracovný počítač, ale spracovanie veľkého obrazového materiálu bolo vskutku rýchle a spoľahlivé. Nestalo sa ani raz, že by program padol pre nedostatok operačnej pamäte alebo sa jeho práca spomalila.

Náš osobný názor je, že používatelia a aj výrobcovia častokrát zbytočne nadhodnocujú vlastné potreby a nároky. V skutočnosti, keby si overili schopnosti nových cenovo dostupných počítačov, zistili by, že si vystačia aj s nimi. V prípade HP Pavilion x360 si vieme celkom dobre predstaviť, že by sme ho našli v batohu fotografa spolu s modernou drahou fototechnikou. Veď sme ho tak nosili na tlačové konferencie aj my :-)

Konvertibilný notebook HP Pavilion x360 Foto: HP

Naše zhodnotenie? Určite ho chceme!

Elektronika sa stále mení a notebooky prešli v posledných rokoch takými významnými inováciami, že pre laika to môže vyzerať skoro ako sci-fi. Sme presvedčení, že konvertibilné notebooky sú budúcnosť a veľmi sa čudujeme, že s týmto konceptom už neprišiel aj slávny americký výrobca so svojím portfóliom jabĺčkových notebookov. HP ho minimálne v tomto ohľade predčí a má potenciál stať sa významným konkurentom aj pre zariadenia Yoga od značky Lenovo. Práve tá spopularizovala koncept preklápacieho notebooky a doviedla ho takmer k dokonalosti.

To, čo hrá v prospech notebooku Pavilion x360, ale nie je iba jeho zaujímavá praktická konštrukcia. Sú to aj vynikajúce materiály krytov a celkový dobrý pocit z jeho pevnosti. Nie je to lacná hračka, ktorá sa snaží tváriť ako prémiové zariadenie: naopak, je to skôr prémiové zariadenie s cenou lepšieho mobilného telefónu, ktoré o svojich kvalitách presviedča pri každom dotyku.

HP Pavilion x360 určite odporúčame, o tom ani netreba diskutovať. Predáva sa za cenu medzi 700 až 900 eur a pri slabšej konfigurácii (11” displej s HD+ rozlíšením) dokonca za 500 eur. Myslíme si, že priplatiť si tie dve stovky navyše má význam, pretože za ne dostanete väčší displej, tým pádom aj väčšiu klávesnicu a lepšie rozlíšenie.



ODPORÚČAME AJ:
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte
Najlacnejší telefón sveta stojí menej ako štyri eurá
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Krásny telefón, ktorý si zamilujete
Ideálny telefón pre nemehlá od výrobcu stavebných strojov

Komentáre