Technológie

Oblek za milión dolárov ochráni pred brutálnou smrťou v mori

"Stojí jeden milión amerických dolárov, ale štýlovo v ňom rozhodne nebude vyzerať nikto. Je to skôr hračka pre bohatých a odvážnych, ktorí už nevedia, čo so sebou. "

Erik Stríž, 8. decembra 2015 9:00
Potápačský skafander Nuytco Research Exosuit Foto: Nuytco Research
Na úvod je potrebné uviesť, že tento oblek je pre miliardárov, ktorí vedia čo so sebou. Majú záujem o vedeckú prácu pod hladinou oceánov, pričom klasické robotické ponorky pre nich už nie sú celkom užitočné. A hoci oblek stojí rovný milión amerických dolárov, nepochybne sa nájde zopár ľudí alebo organizácií, ktoré ho ocenia.

Oblek Exosuit vyzerá ako skafander do vesmíru, ale v skutočnosti by bol pre neho vesmír skôr jednoduchým a bezpečným prostredím. Pod vodou, najmä v hĺbke 300 metrov pod hladinou, totiž pôsobí deštruktívny tlak, a práve do tejto hĺbky je oblek určený.

Potápačský skafander Nuytco Research Exosuit Foto: Nuytco Research
Dá sa s ním vykonávať niekoľko základných pohybov, ktoré však stačia k tomu, čo vedci potrebujú. Obsahuje sonar, elektricky posilňované ruky, HD kameru a dvojicu svetlometov so svietivosťou až 9600 lúmenov. Samozrejmosťou je rezervná batéria, zásobník na kyslík, komunikačné rozhranie intercom, a dokonca pripojenie na internet cez optický kábel. Práve s ním je oblek spojený s loďou, ktorá pláva na hladine. Tento internetový prenos je potrebný na to, aby sa do lode mohli prenášať videá vo vysokom rozlíšení v priamom prenose.

Zdroj: Phil Nuytten on the EXOSUIT (youtube.com)

Technologický míľnik

Možno aj vy sa zamýšľate nad tým, že potápačský oblek za milión dolárov je poriadnym úletom. A ponor do maximálnej hĺbky iba 300 metrov nie je nič moc, že vo filme sa Ed Harris predsa spustil dokonca niekoľko kilometrov. Skutočnosť je však taká, že tento potápačský skafander je skutočným technologickým míľnikom.

Už v hĺbke 300 metrov pod hladinou mora panuje veľmi nebezpečné prostredie. Cez masu vody už neprenikne svetlo a všadeprítomný ohromný tlak znemožňuje bežný pohyb. Použitie takéhoto obleku si vyžaduje nielen zručnosť vo vedeckej práci, ale aj poriadnu dávku odvahy - veď si len predstavte, že ste v kovovej hermeticky uzatvorenej bubline, v ktorej je iba limitované množstvo kyslíka a plávate v čierno-čiernej tme, ktorá by vás v okamihu zabila, keby nebodaj prasklo sklo helmy.

Len pre zaujímavosť uvádzame, že v hĺbke 300 metrov je tlak vyše 3 megapascalov (MPa), teda približne 30 kilogramov na každý štvorcový centimeter.

Zdroj: Nuytco Research,


ODPORÚČAME AJ:
Krásny telefón, ktorý si zamilujete
Najdrahšie hodinky s Androidom sú zo Švajčiarska
Päť aplikácií na iPhone, ktoré z vás spravia lepšieho kuchára
Technologická bomba so zakriveným mega-displejom

Komentáre