Technológie

Najčudnejšie vynálezy histórie alebo nie každá inovácia je aj dobrá

"Šialené, nezodpovedné a otrasné. Aj také boli vynálezy v prvej polovici 20. storočia, ktoré sa podieľali na celkovom rozvoji technológií. "

Erik Stríž, 4. júla 2017 11:00
Exteriérová klietka pre bábätko - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Technológie dneška sú úžasné: sme vďaka nim v neustálom v kontakte s priateľmi a rodinou, fotíme telefónmi a v kuchyni máme vlastných robotov. Cesta k užitočným vynálezom je však vydláždená neúspešnými projektmi a neužitočnými vynálezmi, ktoré skončili práve tak rýchlo, ako sa objavili na svete. Pozrite si výber niekoľkých, ktoré vyvolajú úsmev na tvári alebo dokonca šokujú.

The Chain Smoker

The Chain Smoker - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Šikovná pomôcka pre ľudí, ktorým jedna cigareta jednoducho nestačí. Pomocou zariadenia s názvom The Chain Smoker mohol jeden človek fajčiť naraz až 20 cigariet, respektíve si užívať fajčenie až dvadsaťkrát dlhšie. Je to nezmysel a tento navyše aj škodí zdraviu.

Autosedačka pre chodcov

Autosedačka pre chodcov - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Dnes na každom kroku čítame a počúvame marketingové reči o tom, aké sú moderné automobily bezpečné a ako vedia aktívne chrániť aj chodcov. Vedci v automobilkách v tomto záujme vybavujú autá vonkajšími airbagmi, takzvanou aktívnou kapotou, senzormi pre sledovanie okolia a automatickými brzdovými systémami… pritom na riešenie problému stretu automobilu s chodcom prišli iní ľudia pred viac ako 50 rokmi. V prvej polovici 20. storočia sa experimentovalo s takým príslušenstvom pre automobily, ktoré možno nazvať autosedačkou pre chodcov. Bola to vlastne taká klietka, do ktorej sa chodec posadil, ak do neho čelne narazilo auto. Ťažko povedať, či by bola takáto vychytávka prospešná alebo naopak fatálnym omylom.

Revolver s fotoaparátom

Revolver s fotoaparátom - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Je to hrozné, ale skutočne niečo takéto existovalo, hoci iba v limitovanej sérii. Revolver s ostrými nábojmi bol vybavený relatívne malým fotoaparátom, ktorý spravil snímku práve vtedy, keď pištoľník stlačil spúšť. Výsledkom boli fotografie cieľa, na ktorý mieril, tesne pred tým, ako ho zasiahla guľka.

Vodný bicykel z roku 1932

Vodný bicykel z roku 1932 - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Francúzsko 30. rokov 20. storočia bol nepochybne zaujímavým miestom na život. Okrem toho, že tu v roku 1932 Pablo Picasso namaľoval slávny obraz Dievča pred zrkadlom, v Paríži vznikol aj nezvyčajný vynález - vodný bicykel, takzvaný Amphibious cycle, cyclomer. V porovnaní s inými vodnými bicyklami tento vedel jazdiť aj po súši, keďže jeho nafukovacie kolesá mali tvar gule. Vyzeral pôsobivo, ale či sa na ňom skutočne dalo jazdiť po hladine vody, nevieme…

Posúvacia mapa podobná GPS prístroju

Posúvacia mapa podobná GPS prístroju - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Navigačné zariadenie od Iter Avto predbehlo svoju dobu, to je každému úplne jasné. Vlastne predbehlo aj technologické možnosti, pretože posúvaciu mapu muselo mať vopred nakreslenú na dlhom papieri, keďže prenosné displeje ešte neexistovali. Tento papier sa potom navíjal na valčeky.

Aj keď sa môže zdať, že bol úplný nezmysel, celkom márny vynález to nebol. Vodič musel vedieť, kam má namierené a potreboval mať trasu prevedenú do rovnej línie na papieri. Mohol tak vedieť o tom, kedy má presne odbočiť a mapa zobrazovala významné orientačné body. Zaujímavosťou je, že navigačné zariadenie Iter Avto bolo mechanicky prepojené s tachometrom automobilu a rýchlosť posúvania mapy sa automaticky prispôsobovala rýchlosti vozidla. Bol to praotec všetkých navigačných prístrojov a softvérov súčastnosti.

Chodúle pre deti a dospelých

Chodúle pre deti a dospelých - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Učiť deti chodiť nie je žiadna zábava, najmä keď nechcú spolupracovať. Ako tento problém vyriešiť prišli už pred niekoľkými generáciami, keď naši dedkovia vyrobili akési špeciálne zariadenie, ktoré rovnými drevenými doskami prepojilo nohy dieťaťa s nohami rodiča. Dieťa tak muselo robiť kroky bez ohľadu na to, či sa mu chcelo alebo nie. Naozaj by nás zaujímalo, či sa v celej histórii ľudstva podarilo aspoň jedinému dieťaťu pomocou tohto vynálezu naučiť chodiť...

Exteriérová klietka pre bábätko

Exteriérová klietka pre bábätko - Najčudnejšie vynálezy histórie Foto: Pinterest
Ak sa vám zdal vynález vyššie bizarný, tak pri tomto budete odpadávať. Nemožno ho označiť inak ako za úplné bláznovstvo a dúfame, že ho reálne nikdy nikto nepoužil. Išlo o klietku pre malé dieťa, ktorá sa dala prichytiť o vonkajší rám okna tak, aby bolo dieťa vonku vo vzduchu.

Šialené, nezodpovedné a otrasné. Ak také boli vynálezy v prvej polovici 20. storočia, ktoré sa podieľali na celkovom rozvoji technológií.

Zdroj: Pinterest

ODPORÚČAME AJ:
Spomeniete si na názov tohto legendárneho mobilu?
Bankomat má 50. narodeniny. Viete, koľko ich je na Slovensku?
Stephen Hawking: Som presvedčený, že ľudia budú musieť opustiť Zem
Slovenskí študenti pocestujú na olympiádu robotov do Washingtonu
Levitácia vytvorená zvukom, aj to je moderná veda
Nová hra Way Out núti hráčov spolupracovať na úteku z väzenia

Komentáre