Technológie

Mobil so štyrmi kamerami… potrebujeme takéto inovácie?

"Alcatel Flash 4 je zrejme prvým mobilom na svete s dvojicou dvojitých fotoaparátov. Každý nový trend musí začať niekde na okraji. "

Erik Stríž, 7. apríla 2017 13:00
Alcatel Flash 4 Foto: Alcatel
Značka Alcatel je známa predovšetkým pre svoje mobilné telefóny z prvej dekády 21. storočia, avšak aktívna je aj dnes. Najnovšie prichádza so smartfónom Flash, ktorý však nie je pokračovateľom predchádzajúcich modelov s týmto názvom. V rokoch 2014 a 2015 výrobca totiž uviedol do predaja modely Flash a Flash 2, po nich prichádza prekvapivo Flash 4. Mätúce poradové číslo v tomto prípade nereprezentuje generáciu telefónu, ale upozorňuje štyri samostatné kamery na jednom tele.

Mobilných telefónov s dvojitými kamerami je viac, niektoré sú dokonca aj celkom lacné. Apple to v iPhone 7 Plus spravilo tak, že druhá optika umožňuje používateľovi približovať obraz, taký Huawei zasa jeden senzor spravil výlučne čiernobielym, aby následne systém vedel vyrobiť perfektné farebné snímky. Rovnaký koncept využíva najnovší telefón od Alcatelu, jeden z dvoch senzorov je čiernobiely, druhý tradičný červeno-zeleno-modrý (RGB). Pre používateľa to neznamená, že si bude vyberať medzi čiernobielymi a farebnými fotkami, o všetko sa postará automatika. Cieľom je dosiahnuť kvalitné fotografie s hlbokou čiernou a dobrým kontrastom.

S podporou tejto technológie a funkcie dynamického rozsahu HDR sa z moderných mobilov naozaj dajú občas vyčarovať vizuálne veľmi pôsobivé fotografie a videá.

Smartfón Flash 4 využíva obrazové senzory inej značky, konkrétne od Sony. Senzor Sony IMX258 používa aj nový špičkový smartfón LG G6, má rozlíšenie 13 megapixelov a umožňuje nahrávanie videa vo vysokom rozlíšení 4K. Predné dvojité kamery spoločne zachytávajú fotografie v rozlíšení maximálne 8 megapixelov, pričom druhý z nich má iba 5 megapixelov. Jeho úlohou je postarať sa o efekty zaostrovania a rozmazávania pozadia.

Okrem štyroch fotoaparátov má telefón aj štyri blesky s LED diódami, dve na prednej a dve na zadnej strane.

Alcatel Flash 4 Foto: Alcatel
Samotný smartfón Alcatel Flash 4 má dobrú technickú výbavu, zaradili by sme ho do lepšieho priemeru, hoci taký procesor prekonáva štandardy. Jeho IPS LCD displej má uhlopriečku 5,5 palca a rozlíšenie Full HD, vstavaná pamäť má kapacitu 32 gigabajtov. Čipset (ten obsahuje napríklad procesory a pamäte) má dovedna 10-jadrový procesor s technológiou Cortex-A72.

A cena? Na tú si ešte prípadní záujemcovia budú musieť počkať, pretože smartfón zatiaľ nie je v predaji. Predpokladá sa, že podrobnejšie informácie výrobca zverejní v priebehu najbližších týždňov.


ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre