Technológie

Mark Zuckerberg a jeho rozhodnutie, ktoré možno zmení svet

"Zakladateľovi Facebooku sa narodila dcéra. S manželkou Priscillou jej dali meno Max a napísali jej list, ktorý upozornil aj na veľkorysé gesto, ktoré Zuckerbergovci spravia v blízkej dobe."

Erik Stríž, 3. decembra 2015 8:00
Mark Zuckerberg a jeho rozhodnutie, ktoré (možno) zmení svet Foto: Facebook.com
Narodenie dieťaťa je v živote každého jedného človeka veľký moment, hoci pre mnohých nemusí byť hneď celkom pozitívny. V každom prípade je to čosi, čo možno považovať za zázrak, ktorého svedkami sme každý jeden deň už od počiatku ľudstva a života ako takého. Snáď aj v opojení pocitov sa Zuckerbergovci rozhodli, že narodenie prvej dcéry oznámia svetu nielen fotografiou a vrúcnym statusom na Facebooku, ale rovno otvoreným listom svojej dcére a tiež prehlásením o venovaní až 99 percent vlastných akcií sociálnej siete na charitatívne účely.

Áno, že 99 percent všetkých akcií Facebooku, ktoré drží Mark Zuckerberg, v blízkej dobe a postupne venuje na charitatívne účely. Chan Zuckerberg Initiative je pomerne nová organizácia, ktorá má síce všeobecnejšie ciele, avšak veľký potenciál zmeniť svet k lepšiemu - a práve tejto organizácii Zuckerberg venuje väčšinu svojho finančného majetku. Nebude to tak ale tento ani budúci rok, zakladateľ Facebooku píše neurčito o “dohľadnej budúcnosti”.

Len pre zaujímavosť, 99 percent držaných akcií Facebooku má dnes hodnotu až 45 miliárd amerických dolárov, čo predstavuje 42,5 miliardy eur.

Ciele organizácie Chan Zuckerberg Initiative sú hlavne o odstraňovaní chudoby a o budovaní rovnosti vo svete. Jej zakladatelia chcú, aby mali ľudia všade vo svete rovnaké možnosti a aby netrpeli hladom a chudobou. Za hlavné ciele pre najbližšie obdobie si Chan-Zuckerbergovci zvolili zlepšenie ľudského potenciálu a presadzovanie rovnosti.

Mark Zuckerberg, Facebook Foto: Facebook.com

Miliardy ako prostriedok na dosahovanie dobrých vecí

Zásadný krok, ktorý plánuje Mark Zuckerberg spraviť, nie je vo svete úplne nový. Už iní miliardári venovali veľkú časť svojho majetku na dobročinné aktivity, za všetkých spomenieme dlho najbohatšieho muža sveta a zakladateľa Microsoftu, Billa Gatesa. Zuckerberg je verejná osoba, ktorá je vzorom pre milióny ľudí po celom svete. Každý jeho krok smerujúci k lepšiemu svetu pre všetkých má preto mimoriadny potenciál.
Zdroj: A letter to our daughter (facebook.com)


ODPORÚČAME AJ:
Facebook umožní bezpečné darovanie peňazí na charitu
Koľko priateľov na Facebooku je veľa a koľko málo?
Highlighty týždňa: Viete, aké je slovo roka nemeckej mládeže?
Fanúšikovia na facebooku: Viete, ktorý slovenský športovec vedie?
Instagram oslavuje, je čas bilancovať. Koho účty sú najúspešnejšie?

Komentáre