Technológie

Koľko priateľov na Facebooku je veľa a koľko málo?

"Koľko priateľov na Facebooku je tak akurát? "

Erik Stríž, 24. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Ľudia zvyknú hodnotiť kvality človeka aj podľa toho, čo sa o ňom dozvedajú z Facebooku. Keď má niekto priveľa priateľov, možno sa aj on dočká negatívnych hodnotení vlastnej osoby v zmysle, že sa snaží pútať pozornosť nasilu, že je sociálnou prostitútkou. Na druhej strane sú ľudia, ktorí majú na Facebooku iba zopár priateľov a tí sú zasa považovaní za akýchsi odpadlíkov, zúfalcov, lúzerov. Toto hodnotenie nepochybne nie je správne, pretože na sociálnej sieti sa prejavuje iba určitá časť osobnosti jeho používateľa a niekto nemusí mať o sociálne siete a jej používateľov takmer žiadny záujem.

Aj tak by sme sa ale mali pýtať, koľko priateľov na Facebooku je ideálnych. Hľadaniu odpovede na túto otázku sa venovali psychológovia ešte v apríli 2008 v štúdii publikovanej v Journal of Computer-Mediated Communication.

Facebook Foto: Facebook

Stovky alebo desiatky? Ideál sa nameral presne

Výskum z roku 2008 sa nezameriaval na to, aké sú skutočné kvality a nedostatky konkrétnych používateľov sociálnej siete, ale preveroval, do akej miery je tento človek vnímaný nezainteresovanými respondentmi. Tí cielene hodnotili celkový imidž neznámeho používateľa a to, ako verejne komunikuje s ostatnými používateľmi sociálnej siete. Tieto testovacie profily boli v skutočnosti prakticky rovnaké, jediným rozdielom medzi nimi bolo počet nadviazaných priateľstiev. Ich počet bol 102, 202, 302 a tak ďalej, až po 902.

Úlohou respondentov bolo posúdiť, do akej miery je človek s profilom na sociálnej sieti zaujímavý, prípadne v inej forme zodpovedali otázku, ako veľmi je konkrétny človek “sociálne atraktívny”. Zistené odpovede sa následne analyzovali a vo výsledku sa zdá, že ideálny počet priateľov na Facebooku je 302. To by mohlo byť správne číslo, pretože približne s takým počtom ľudí sme v priebehu rokov aspoň v ako-takom kontakte.

"Ideálny počet priateľov na Facebooku je 302."


Priatelia a “priatelia”

Čo znamenajú výsledky štúdie v praxi? Prakticky nič, pretože o človeku samotnom počet jeho priateľov na sociálnej sieti veľa nenapovedá. Je to iba počet ľudí, ktorých pozná a s ktorými si vzájomne potvrdili odber príspevkov.

Je nevyhnutné uvedomiť si, že Facebook (v úlohe vývojára webstránky) musel pomenovať vzťah medzi používateľmi, ktorí sa chcú vzájomne sledovať. Facebook si mohol vybrať termín “odberatelia”, ako to má vyriešené aj Twitter, avšak tento výraz by bol veľmi neosobný. A modro-biela sociálna sieť chce byť predovšetkým osobná.

Preto by sme nemali facebookových priateľov porovnávať s tými skutočnými. Ide o iba o formu vzťahu na internete, ktorá nehovorí nič o tom, či sa tí ľudia majú radi, či spolu chodia von alebo či sú medzi nimi práve konflikty. A takisto to neznamená, že priatelia na sociálnej sieti sú akosi slabší, zbytočnejší alebo nereálni. Veď aj sami posúďte: s koľkými kamarátmi ste v kontakte prakticky len cez internet, pretože inak by ste si na nich ani nenašli čas?

Hodnotím ťa podľa tvojich priateľov

Ani nie počet priateľov na Facebooku, ako skôr to, kto sú tí priatelia, má významný vplyv na naše hodnotenie. Keď máme medzi priateľmi známe osobnosti (či už celebrity alebo lokálne známych ľudí), náš kredit stúpa. Je to celkom pochopiteľné, pretože tak budíme dojem, že patríme k akejsi elite, hoci iba tak okrajovo.

Predstavte si, že váš synovec má na Facebooku 600 priateľov, ale všetko deti do 15 rokov. Pravdepodobne tým nestúpne jeho sociálny kredit. Ale keď má iba sto priateľov a medzi nimi dvadsať takých, o ktorých sa dozvedáme z médií alebo ktorých poznáme ako predstaviteľov atraktívneho životného štýlu, zrazu stúpne aj hodnota synovca. Nie je to nič iné ako obyčajná psychológia bežného človeka.

Ak sa rozhodnete, že si budete budovať vyšší osobný kredit práve na Facebooku, nezabúdajte na ľudí, ktorých máte medzi priateľmi. Buďte v kontakte s hodnotnými ľuďmi, ktorých oceňujú aj ostatní a nesnažte sa o hromadné získavanie desiatok nových priateľov - možno prekvapivo rýchlo stúpne vaše hodnotenie v očiach vašich známych. Nie kvantita, ale kvalita - platí to vo všetkom, aj v sociálnom statuse.


Zdroje: Psychology Today, Too Much of a Good Thing? The Relationship Between Number of Friends and Interpersonal Impressions on Facebook Journal of Computer-Mediated Communication (2008)


ODPORÚČAME AJ:
Na sociálnych sieťach dominuje futbal, jasným kráľom je Ronaldo
Highlighty týždňa: Viete, aké je slovo roka nemeckej mládeže?
Fanúšikovia na facebooku: Viete, ktorý slovenský športovec vedie?
Instagram oslavuje, je čas bilancovať. Koho účty sú najúspešnejšie?
Profilové videá namiesto profilových fotiek? Pre Facebook nič nemožné

Komentáre