Technológie

Je to pravda, že je na Zemi viac stromov ako hviezd na nebi?

"Naša galaxia Mliečna dráha je široká od 100-tisíc do 180-tisíc svetelných rokov. Je to šialené číslo, ktoré ani nemá význam uvádzať v kilometroch."

Erik Stríž, 9. júla 2017 8:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexes
Každý, kto sa niekedy pozrel na nočnú oblohu, si nepochybne povedal, že spočítať to nepreberné množstvo hviezd nie je možné. Je to pravda iba z časti, pretože vedci majú prakticky všetky zo Zeme viditeľné hviezdy spočítané a pomenované, ale ďalšie miliardy sú im bežnými prostriedkami neviditeľné. Počítať môžu iba s pravdepodobnosťami.

Veľmi podobné je to s počítaním stromov. Ich počty vieme určiť len približne tak, že sa jednoducho spočítajú rozlohy plôch, na ktorých sa stromy vyskytujú a zohľadní sa hustota ich výskytu.

Výsledky podobných meraní vedia naozaj prekvapiť.

Je to pravda, že je na Zemi viac stromov ako hviezd na nebi?
Áno, je to pravda.


Naša galaxia Mliečna dráha je široká od 100-tisíc do 180-tisíc svetelných rokov. Je to šialené číslo, ktoré ani nemá význam uvádzať v kilometroch. V tomto priestore sa nachádza 200 až 400 miliárd hviezd. Väčšinu z nich zo Zeme voľným okom ani nemôžeme pozorovať, no aj tak sa nám nočná obloha javí ako posiata nekonečným množstvom drobných hviezd.

Podľa aktuálnych odhadov sa v súčasnosti na Zemi nachádza asi až 3,04 biliónov stromov. To je viac ako tritisíc miliárd, čo je v porovnaní so 400 miliardami hviezd nepomerne viac. Najvyššie hustoty výskytu stromov sa nachádzajú v rozhľahlých lesoch v Severnej Amerike, Rusku a v Škandinávii.

Zdroj: How many trees are there in the world? (YouTube)

V minulosti to pritom bolo ešte viac, keďže sa veľké plochy nezaberali kvôli poľnohospodárstvu a obydliam ľudí. Aktuálne čísla v biliónoch vedci získali vďaka precíznym satelitným záberom planéty a ich dôslednej analýze, predtým odhadovali počet stromov na Zemi iba 400 miliárd.



Zdroje: How many trees are there in the world? (YouTube), Are there more trees on Earth than there are stars in the Milky Way galaxy?



ODPORÚČAME AJ:
Stephen Hawking: Som presvedčený, že ľudia budú musieť opustiť Zem
Najčudnejšie vynálezy histórie alebo Nie každá inovácia je aj dobrá
Google začne blokovať reklamy. Je to podozrivé, keďže sa nimi sám živí
Trápia vás horúčavy a nemáte klímu? Vyrobte si ju doma zadarmo
Problémy lacných dronov, o ktorých sa nehovorí
Najväčšia solárna elektráreň sveta pláva na vode
Niektorí ľudia stále veria, že Zem je plochá

Komentáre