Technológie

Nemáte dosť ticha? Kúpte si zvukotesnú krabicu, vraj pomôže

"Môžete v nej kričať bez obavy, že by ste rušili susedov. "

Erik Stríž, 2. februára 2017 14:00
Zvukotesná krabica ako priestor dokonalého súkromia? Aj to je možné. Foto: Japan Trend Shop
Zvukotesná krabica Privacy Box je vynález, ktorý momentálne získava veľkú popularitu na internete. Zdá sa, že oveľa viac, ako zvukotesné vlastnosti, ľudí zaujíma popis, ktorý je k produktu napísaný. Vraj v nej môžete sledovať filmy, hrať hry, počúvať hudbu či nahrávať brnkanie na gitare. Tiež v tejto krabici s dokonale zvukotesnými stenami môžete kričať na svet bez toho, aby vás on počul a aby ste vyrušovali susedov. Skrátka robiť čokoľvek bez obavy, že by vás niekto počul.

Krabica je dostatočne veľká pre jednu osobu s výškou do 210 centimetrov, šírka je dosť veľká aj na gitaru, vybavená je jednými dvierkami a vo vnútri malou poličkou. Žiadne okienko tu nenájdete, iba malý otvor pre káble, ktorý je však tiež zvukovo izolovaný.

Zvukotesná krabica ako priestor dokonalého súkromia? Aj to je možné. Foto: Japan Trend Shop
Japonská spoločnosť, ktorá tento nezvyčajný produkt predáva, začala s jeho výrobou už v roku 2013. Prvá verzia bola v porovnaní s touto súčasnou oveľa menšia, aj napriek tomu sa stala v Japonsku veľkým hitom.

Cena tohto malého krabicového súkromia stojí ohromných 1593 amerických dolárov, v prepočte 1477 eur. K tejto cene je potrebné pripočítať si aj cenu za dopravu, daň a clo, celková cena teda môže dosiahnuť aj závratných 2000 eur.

Kartónový dom Wikkelhouse od amsterdamskej firmy Fiction Factory. Foto: Fiction Factory

Celý dom vyrobený z kartóna

Súkromná kartónová krabica je jedna vec, ale postaviť z kartóna celý dom, to je už celkom iná úroveň. Nech to vyznie akokoľvek nepravdepodobne alebo aj hlúpo, vo svete už naozaj existuje aj dom vyrobený z papiera. Presnejšie z kartóna, ktorý je doplnený o tenkú vrstvu dreva. Vyrobila ho istá holandská firma, ktorá si vďaka nemu ešte minulý rok vyslúžila celosvetovú pozornosť odborných magazínov o architektúre a webstránok, ktoré zdieľajú kuriozity. Nápad pritom vôbec nie je tak zlý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Kartónový dom s názvom Wikkelhouse vyzerá veľmi dobre a pre jednu či dve osoby by mohol celkom postačovať. Dom pozostáva z blokov s pevnou šírkou, výškou aj hrúbkou, ktoré sa dajú poskladať skoro ako lego. Staviteľ síce neovplyvní šírku svojho domu, v prípade zájmu ho však môže naťahovať aj na dĺžku desiatok metrov.

Kartónový dom Wikkelhouse od amsterdamskej firmy Fiction Factory Foto: Fiction Factory
Každý blok váži vyše 500 kilogramov a pozostáva z 24 vrstiev kartóna, čím je zabezpečená pevnosť, odolnosť a tepelnoizolačná vlastnosť. Vonkajší plášť blokov je prekrytý hydroizolačnou vrstvou, zo strany interiéru je potom na blokoch tenký plátok odolného dreva. K dispozícii je niekoľko typov blokov, niektoré majú solídne steny, iné sú vybavené okrúhlymi oknami.

Wikkelhouse využíva koncept otvoreného priestoru s priečkami, ktoré oddeľujú funkčné časti interiéru od tých intímnych a spoločenských. Počíta dokonca aj s terasou a presklenými stenami.

Dom pritom nie je postavený na klasických základoch, teda ho nie je možné považovať za štandardnú stavbu. Pospájané kartónové bloky sú položené na betónových nosníkoch uložených na pevnom podklade. Na stavbu takéhoto čosi by ste teda na Slovensku ani nepotrebovali stavebné povolenie.

Kartónový dom nie je natoľko odolný a trvácny, aby konkuroval murovaným stavbám. Je to cenovo výhodnejšie, zároveň však dočasné riešenie bývania pre mladých ľudí, ktorí sa neboja odbočiť od zaužívaných štandardov.



Zdroje: Fiction Factory builds prototype for "groundbreaking" cardboard house; Danbocchi Personal Soundproof Cardboard Studio Wide Version; This House Is Made From Cardboard


ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre