Štýl

Výstava v Banskej Štiavnici pripomína zápis mesta na zoznam UNESCO

"Súčasťou výstavy sú aj ukážky dobového oblečenia študenta či mešťana, exponáty zapožičané zo Slovenského banského múzea ako napríklad insígnie či tzv. bane vo fľaši. "

TASR, 19. decembra 2023 10:08
Na snímke expozícia streleckých terčov na Starom zámku v Banskej Štiavnici. Foto: TASR Ján Krošlák

Pri príležitosti 30. výročia zápisu mesta Banská Štiavnica a technických pamiatok v jeho okolí na Zoznam svetového dedičstva UNESCO sprístupnili v priestoroch banskoštiavnickej radnice výstavu, pripomínajúcu tento pre mesto historický míľnik.

"Výstava je inštalovaná v zasadacej miestnosti a v Kaplnke sv. Anny. Pozostáva z informačných panelov, ktoré v skratke rozprávajú históriu, približujú tých 30 rokov, odkedy je Banská Štiavnica súčasťou svetového dedičstva UNESCO," uviedla zastupujúca prednostka Mestského úradu (MsÚ) v Banskej Štiavnici Henrieta Godová.

Súčasťou výstavy sú aj ukážky dobového oblečenia študenta či mešťana, exponáty zapožičané zo Slovenského banského múzea ako napríklad insígnie či tzv. bane vo fľaši. Časť výstavy je podľa Godovej venovaná aj ďalšiemu výročiu, viažucemu sa k roku 2023. Ide o 150. výročie vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici. Výstava tiež pripomína ničivý požiar, ktorý zasiahol historické centrum mesta v marci tohto roka.
Na snímke ukážky dobového oblečenia počas výstavy s názvom Banská Štiavnica – tridsať rokov súčasť svetového dedičstva UNESCO (1993 – 2023), ktorú sprístupnili na radnici v Banskej Štiavnici v pondelok 18. decembra 2023. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Ako dodala Godová, výstavu Banská Štiavnica - tridsať rokov súčasť svetového dedičstva UNESCO (1993 - 2023) sprístupnili 11. decembra, keď v meste prebiehali aj oslavy tohto výročia. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť do konca januára budúceho roka. "Kto má záujem, môže si ju prísť pozrieť cez týždeň počas úradných hodín mestského úradu alebo cez víkend prostredníctvom informačného centra," dodala Godová.

Komentáre