Štýl

Skanzen vo Vychylovke predstaví zvyky od adventu do Troch kráľov

""

TASR, 10. decembra 2023 11:31
Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Zvyky a obyčaje na Kysuciach od adventu do Troch kráľov, ale aj vianočnú výstavu a obchôdzky Mikuláša a Lucie ponúkne v nedeľu Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke v rámci podujatia Advent na dedine. Informovala o tom Miroslava Jančulová z Múzea kysuckej dediny v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ZŠK).

"Návštevníci si môžu pozrieť v celom areáli skanzenu vianočnú výstavu Ľudové Vianoce na dedine. V interiéroch dreveníc budú nainštalované scény zo života našich predkov, pripomínajúce zvyky a obyčaje od adventu cez Vianoce až po sviatok Troch kráľov. Návštevníci budú môcť ochutnať vilijovú polievku, vianočnú kapustnicu, pečené oplátky alebo hriatô. Aj tento rok do skanzenu zavíta Mikuláš, čert a anjel, ktorí budú odmeňovať všetky deti malou sladkosťou," uviedla Jančulová.

Ako dodala, nezabudli ani na remeselníkov, drevený betlehem a vianočné folklórne vystúpenie v podaní folklórnych súborov a skupín Fľajšovan, Fľajšovanček, Veľká Magurka a Malá Magurka. Pre verejnosť bude múzeum otvorené od 10.00 do 15.00 h.

Komentáre