Štýl

V kaštieli Betliar otvoria výstavu venovanú Františkinmu múzeu

"Výstavu v sobotu otvorí kunsthistorička a pamiatkarka Edita Kušnierová, po vernisáži sa v areáli kaštieľa bude konať i vianočný benefičný koncert."

TASR, 9. decembra 2023 9:23
Na archívnej snímke kaštieľ Betliar. Foto: TASR - František Iván

V kaštieli Betliar v okrese Rožňava sa v sobotu (9. 12.) uskutoční vernisáž venovaná 120. výročiu Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka. Výstava má verejnosti sprostredkovať zážitok, aký mohli mať návštevníci Františkinho múzea na začiatku 20. storočia. TASR o tom informovala propagačno-kultúrna manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková.

Múzeum venované Františke Andrássyovej, manželke posledného mužského potomka mladšej vetvy rodu Andrássy, grófa Dionýza Andrássyho, bolo pre širokú verejnosť na Krásnej Hôrke sprístupnené v roku 1904. Rozhodnutie o zriadení múzea vydala Gemersko-malohontská župa na základe Dionýzovej žiadosti v roku 1903 len niekoľko mesiacov po smrti grófky Františky.

"Vo Františkinom múzeu zhromaždil gróf predmety, časť mobiliáru a väčšinu osobných vecí z ich viedenského sídla. Aj posteľ, tak ako bola vtedy, keď v nej nebohá naposledy vydýchla, a šaty, topánky, kabelky, zápisníky, rukavičky či okuliare," priblížila Petríková s tým, že na Krásnu Hôrku boli predmety prevezené pre to, aby naveky oslavovali grófku, ktorá do dejín vstúpila ako ochrankyňa biednych, sirôt a vdov.

Výstava s názvom Čoho sa jej ruka dotkla, na čom spočinul jej pohľad v betliarskom kaštieli má za cieľ priblížiť verejnosti podobný zážitok, aký mali ľudia pri návšteve Františkinho múzea po jeho založení. Výstavu v sobotu otvorí kunsthistorička a pamiatkarka Edita Kušnierová, po vernisáži sa v areáli kaštieľa bude konať i vianočný benefičný koncert.

"Svojim spôsobom ide o jedinečný pokus vystaviť múzeum, teda ukázať princípy, na ktorých bolo vybudované niečo, čo v našich zemepisných šírkach nemá obdoby. Uvedomujeme si zdĺhavú rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka, preto veríme, že táto výstava aspoň čiastočne nahradí zážitok z krásnych predmetov, ktoré z Krásnej Hôrky pochádzajú,"
dodala Petríková.




Komentáre