Štýl

R. Tappert predstaví v SND víťaznú sériu dokumentárnych fotografií

"Robert Tappert (1983) študoval divadelnú réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a na DAMU v Prahe. "

TASR, 29. novembra 2023 13:54
Snímka z vernisáže výstavy fotografa Roberta Tapperta (na snímke). Divadlo v priestoroch SND. Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným divadlom pripravili výstavu víťazovi fotografickej súťaže Bienále divadelnej fotografie 2022 Robertovi Tappertovi, ktorý vyhral so sériou dokumentárnych fotografií. Kurátorkou výstavy je Michaela Hučko Pašteková. Bratislava, 28. novembra 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným divadlom (SND) pripravili výstavu víťazovi fotografickej súťaže Bienále divadelnej fotografie 2022 Robertovi Tappertovi. Slávnostne ju otvoria v utorok o 17.00 h vo foyeri Činohry SND, kde autor predstaví svoju víťaznú sériu dokumentárnych fotografií pod názvom Divadlo.

"Fotografie Roberta Tapperta kladú do kontrastu zaužívanú a do istej miery schematickú estetiku divadelnej fotografie s autorským výtvarným dokumentom," približuje kurátorka výstavy Michaela Hučko Pašteková. Podľa nej je to charakteristické najmä pre Tappertov dlhoročný projekt Divadlo, v ktorom "nevytvára vizuálny archív divadelných inscenácií, ale zaujíma ho špecifickosť divadelnej reality".
Snímka z vernisáže výstavy fotografa Roberta Tapperta: Divadlo v priestoroch SND. Foto: TASR Michal Svítok

"Napätie fikcie a skutočnosti, ktoré je v nej prítomné, skúma najprv z perspektívy divadla a následne sa zameriava na posun ich vzťahu vo fotografii," dodáva kurátorka, teoretička fotografie a estetička s tým, že divadlo sa stáva pre Tapperta objektom umeleckého výskumu divadelnej a fotografickej iluzórnosti. "Divadelná realita sa tak transformuje na osobitý umelecký materiál," uzatvára Hučko Pašteková.

Výstava potrvá do 17. decembra.
Snímka z vernisáže výstavy fotografa Roberta Tapperta: Divadlo v priestoroch SND. Foto: TASR Michal Svítok

Robert Tappert (1983) študoval divadelnú réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a na DAMU v Prahe. Venuje sa dokumentárnej a portrétnej fotografii s konceptuálnym presahom. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení (PX3 Paris Photo Prize, The Andrei Stenin International Photo Contest, Slovak Press Photo, Czech Press Photo). Dvakrát zvíťazil na Bienále divadelnej fotografie. Ako fotograf spolupracuje s viacerými divadlami na Slovensku.


Komentáre