Štýl

Začína sa Bratislava Design Week, témou festivalu je Odvaha

"Bratislava Design Week vznikol v roku 2009 a každý rok prezentuje to najlepšie z domácej scény a vybrané projekty zaujímavých tvorcov zo zahraničia. "

TASR, 6. decembra 2023 14:57
V Bratislave sa začal ďalší ročník Bratislava Design Week (BADW). Foto: Viktor Hlavatovič

V hlavnom meste sa v stredu začína Bratislava Design Week (BADW). Hlavnou témou týždňa súčasného dizajnu je Odvaha. Medzinárodný festival bude do 10. decembra v jeho dvoch hlavných centrálach - Galérii mesta Bratislavy (GMB) a obchodnom dome Prior na Kamennom námestí, ale aj na ďalších miestach v centre mesta.

Ako uvádzajú organizátori, výber tohtoročnej festivalovej témy reflektuje aktuálne pocity z tenzných časov, kríz v rôznych formách i vojnových konfliktov, ale dotýka sa aj zatiaľ nekontrolovanej AI, umelej inteligencie. "Nielen v spoločnosti, vede, umení, ale aj v dizajne je mimoriadne dôležité byť odvážny. Testovať a ohmatávať hranice poznania, experimentovať, hľadať, bádať, pozerať sa na svet naplno v jeho rozmanitosti. Nestrácať pritom výdrž, humor, ale aj zodpovednosť a empatiu," hovorí riaditeľka festivalu Ľubica Hustá.
V Bratislave sa začal ďalší ročník Bratislava Design Week. Foto: Viktor Hlavatovič

Bratislava Design Week vznikol v roku 2009 a každý rok prezentuje to najlepšie z domácej scény a vybrané projekty zaujímavých tvorcov zo zahraničia. Poskytuje priestor etablovaným autorom, ale aj študentom dizajnu, nezávislým značkám, experimentálnemu dizajnu i móde.

Hlavnú výstavu "Redukcia a odvaha" v kurátorskej koncepcii kolektívu Päť a pól si môžu pozrieť návštevníci BADW na druhom poschodí OD Prior. V GMB, Mirbachovom paláci predstavuje festival v edícii Majstri dizajnéra nábytku Viliama Chleba (1955), ktorý v roku 1979 navrhol kreslo T2403. Obyvatelia Československa sa s ním mohli stretnúť na úradoch, školách, v nemocniciach, rekreačných strediskách, kanceláriách, internátoch a využívalo sa aj v bytoch. "Stalo sa akousi vizuálnou časovou stopou, memorabíliou 80. rokov, ktoré hneď na úvod dekády v dizajne v ČSSR definoval. A tam jeho príbeh nekončí, napriek tomu, že sa už niekoľko rokov nevyrába, je stále vyhľadávaným kusom nielen pre zberateľov," dodáva BADW.
V Bratislave sa začal ďalší ročník Bratislava Design Week (BADW). Foto: Viktor Hlavatovič

Súčasťou festivalu sú tiež paralelné výstavy, napríklad v Dizajnovom štúdiu ÚĽUV a jeho galérii či Galérii Umelka. Pre návštevníkov a priaznivcov súčasného dizajnu sú pripravené komentované prehliadky výstav, prednášky i diskusie s dizajnérmi.


Komentáre