Hudba a film

Werich rozosmieva aj dnes, úsmev vždy považoval za sviatok tváre

"Do širokého kultúrneho povedomia sa komediálna dvojica Werich-Voskovec dostala v druhej polovici 20. rokov 20. storočia. Stali sa hlavnými postavami Osvobozeného divadla a idolmi vtedajšej mládeže."

Webmagazin.sk/TASR, 6. februára 2015 8:00
Na archívnej snímke sprava Jiří Voskovec a Jan Werich v hre Caesar v Oslobodenom divadle v roku 1932 v Prahe. Foto: ARCHÍV TASR
Šiesteho februára uplynulo 110 rokov od narodenia českého herca, komika, dramatika, spisovateľa a filmového scenáristu Jana Wericha.

Spoločne s Jiřím Voskovcom patrili k významným predstaviteľom medzivojnovej divadelnej a filmovej avantgardy. Nezabudnuteľne sa predviedol napríklad vo filmoch Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, Baron Prášil alebo Až přijde kocour.

Jan Werich sa narodil 6. februára 1905 v Prahe do rodiny úradníka. Študoval na reálnom gymnáziu v Prahe, kde sa spriatelil so svojím neskorším umeleckým partnerom a celoživotným priateľom Jiřím Voskovcom. Vysokoškolské štúdiá práv na Univerzite Karlovej (UK) v Prahe nedokončil a od roku 1927 sa natrvalo venoval divadelnej činnosti.



Do širokého kultúrneho povedomia sa osobitá komediálna dvojica Werich-Voskovec dostala v druhej polovici 20. rokov 20. storočia. Stali sa hlavnými postavami Osvobozeného divadla a doslova idolmi vtedajšej mládeže (1927-1938). Oboch umelcov spájal tiež záujem o film a čoskoro po nástupe zvukovej éry sa postavili pred filmové kamery. Bok po boku si zahrali v komédiách Pudr a benzin (1931), Peníze nebo život (1932), Hej-rup! (1934) a Svět patří nám (1937). Samostatne sa Jan Werich objavil ešte vo filme U nás v Kocourkově (1934).

V novembri roku 1938 ukončilo Osvobozené divadlo svoju činnosť a Werich s Voskovcom emigrovali do Spojených štátov amerických. Po návrate do vlasti v roku 1945 založili Divadlo V + W. Voskovec sa však rozhodol pre druhú emigráciu, Ján Werich ostal v Čechách a prešiel do Divadla štátneho filmu v Karlíne.
Na archívnej snímke z roku 1965 Jan Werich. Foto: TASR - archív


V rokoch 1955-1959 bol umeleckým riaditeľom a hercom Divadla satiry (v roku 1957 premenovanom na Divadlo ABC), kde sa spolu s partnerom Miroslavom Horníčkom vrátil k niektorým hrám Osvobozeného divadla.

V oblasti filmu našiel Werich uplatnenie len zriedka. K jeho nezabudnuteľným úlohám však bezpochyby patrí hlavná dvojrola v kultovej komédii Císařův pekař a Pekařův císař (1951) a rola kráľa v nesmrteľnej rozprávke Byl jednou jeden král...(1955). Svoj talent predviedol tiež v populárnych filmoch Hudba z Marsu (1955), Baron Prášil (1961), Až přijde kocour (1963) alebo Pan Tau (1969).



Posledné roky života prežil Jan Werich v dobrovoľnom ústraní. Zomrel 31. októbra 1980 v Prahe vo veku 58 rokov. Za svoju celoživotnú prácu a prínos filmu získal Štátnu cenu (1952), titul Národný umelec (1963) a Medailu Za zásluhy II. stupňa in memoriam (1995). "Smiech je sviatkom tváre," rád hovorieval obľúbený umelec.

ODPORÚČAME AJ:
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
Šarmantný vzhľad a výrazné fúzy: Seriálový Magnum mal byť ekonómom
Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume
Filan čítal Dostojevského v tridsiatke, jeho kolegovia ako 15 roční

Komentáre