Hudba a film

Wabi Daněk s kapelou Ďáblovo stádo vystúpia v Bratislave

"Publikum čakajú príbehy o vražde zo žiarlivosti, stratenej láske, túžbe po peniazoch, cti, priateľstve a nenávisti často pretkané rock'n'rollom, country i bluesovou melanchóliou."

Webmagazin.sk/TASR, 8. marca 2015 9:00
Wabi Daněk Foto: TASR - Pavel Neubauer
Český trampský spevák Wabi Daněk mieri do Bratislavy. Folková legenda spolu s kapelou Ďáblovo stádo predstavia už 11. marca v Ateliéri Babylon nový album. Na jedinečnom koncerte niekoľkonásobne oceneného trampského barda zaznejú zľudovené texty, pozabudnuté klenoty, ale aj osvedčené evergreeny.

Nový počin Příběhy písní fanúšikom sprostredkuje atmosféru neworleanského pohrebu, zavedie ich k močiarom v St. Louis či k brehom írskych jazier. Chýbať nebudú ani legendárne hity Wabiho Daněka Rosa na kolejích, Hudsonské Šífy či Píseň, co mě učil listopad.

Wabi Daněk si pre bratislavské publikum prichystal niekoľko prekvapení. "Z albumu Příběhy písní je ťažké vybrať jednu skladbu, ktorá by bola tá naj. Ja sa hlavne teším, že ma bratislavskí diváci neuvidia, ako bolo doteraz zvykom, iba s gitarou. Tentoraz budem mať za sebou vynikajúcu kapelu. No pre úplnosť informácie - príde aj na Daněka s gitarou. A dokonca bude i jeden Daněk bez gitary a bez kapely," uviedol pre médiá Wabi Daněk.



Na jedinečnom koncerte oceňovanej folkovej legendy a muzikantov z kapely Ďáblovo stádo zaznejú zľudovené piesne ako Dlouhý černý závoj, Jesse James či Tancuj, Matildo. Publikum čakajú príbehy o vražde zo žiarlivosti, stratenej láske, túžbe po peniazoch, cti, priateľstve a nenávisti často pretkané rock'n'rollom, country i bluesovou melanchóliou.

Známy český pesničkár má na skvelé bratislavské publikum len dobré spomienky. "Vždy som tu spieval pre vnímavé, sústredené a spolupracujúce publikum. Pamätám si koncert na nádvorí Starej radnice za šialenej prietrže mračien. Keď sa rozpršalo, nikto neodišiel. Iba sa natlačili pod prístrešky a tí, pre ktorých už nezostalo miesto, vytiahli dáždniky. Bol som z toho tak 'na větvi', že som pridal takmer pol hodiny. Až neskôr mi došlo, že ľudia odchádzali o pol hodiny mokrejší," spomína Wabi.

Folková legenda Wabi Daněk sa okrem publika teší aj na slovenské jedlá. "V Bratislave hrávam pomerne pravidelne aspoň raz ročne. Na Slovensko sa teším vždy. Nielen pre publikum, ktoré je vždy fantastické, ale tiež pre kuchyňu. Som mäsový typ a tvrdím, že nad slovenské klobásy proste nie je," dodal.



Wabi Daněk a Ďáblovo stádo predstavili album Příběhy písní na jeseň minulého roka a po vypredanom pražskom vystúpení ohlásili ďalšie dva koncerty, vo Frýdku-Místku a v Bratislave. Publikum zažije počas výnimočného bratislavského koncertu nezabudnuteľnú atmosféru. Muzikantskú zostavu tvorí gitarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof, kontrabasista Jan Lstibůrek a popredný hráč na varhanoch Hammond Jan Kořínek.

"Zoskupenie Wabi a Ďáblovo stádo pre početnosť a vyťaženosť všetkých zúčastnených vystupuje veľmi sporadicky. Preto sú koncerty vždy výnimočné a majú akýsi sviatočný punc," objasnil bubeník a producent David Landštof.

Producenti albumu Příběhy písní David Landštof a Josef Štěpánek sa pri tvorbe nového počinu rozhodli pre neobvyklé miesto nahrávania. Novinku nahrali v autentickej atmosfére posázavskej krčmy. Na albume spievajú okrem Wabiho Daněka aj špeciálni hostia - Radůza a Jaromír Nohavica.

ODPORÚČAME AJ:
Popová kráľovná Madonna vydáva nový album Rebel Heart
Skupina Blur chystá nový album, máte sa na čo tešiť
Katy Perry predviedla v Bratislave pravú americkú šou
Conchita Wurst: Od rakúskeho chlapca po superstar

Komentáre