Hudba a film

O Oscaroch sa rozhodne v nedeľu

"Tento víkend spoznáme tých najlepších z filmového priemyslu. "

Webmagazin.sk, 20. februára 2015 7:00
Ellen DeGeneres ako moderátorka minuloročných Oscarov. Foto: TASR/AP
Každoročne oceňuje Akadémia filmových umení a vied tie najlepšie filmy a hercov, ktorí podali najlepšie výkony. Prvé udeľovanie cien bolo v roku 1929 a najlepším filmom sa stal Wings. V hollywoodskom Dolby Theatre sa uskutoční 87. ročník udeľovania Oscarov.

Po minuloročnom úspechu moderátorky Ellen DeGeneres, ktorá vytvorila rekord v najviac zdieľanej fotografii, nebude núdza o vtipné momenty. Večerom bude divákov sprevádzať americký herec a zabávač Neil Patrick Harris.


Približne šesťtisíc členov Akadémie rozhodovalo v 24 kategóriách. Favoritmi tohoročných Oscarov sú filmy Birdman a The Grand Budapest Hotel. Uvidíme, kto získa sošku v podobe rytiera stojacieho na filmovom páse.

Kategória: Najlepší film


The Imitation Game


Enigma – šifrovací stroj, o ktorom je tento film. Jeho vynálezca ním zachránil veľa životov počas druhej svetovej vojny. Film je o matematickom géniovi Alanovi Turingovi. Počas otváracieho víkendu snímka zarobila skoro pol milióna amerických dolárov. Hlavnú postavu v Kóde Enigmy mal pôvodne stvárniť Leonardo DiCaprio. Možno by už, konečne, získal Oscara.


Whiplash


Akadémia, ktorá rozhodovala o filmoch, si všimla aj príbeh bubeníka Andrewa, ktorý chce uspieť. Za každú cenu. Dirigent Fletcher a jeho rozhodnutie zmení Andrewov život a postupne sa z neho stáva skutočný jazzový umelec. Aj napriek tomu, že dvadsaťsedemročný herec Miles Teller vie hrať na bicích, trénoval dvanásť hodín týždenne.


American Sniper


Ďalší zo série skvelých diel režiséra Clinta Eastwooda. Vo vojnovej dráme opisuje príbeh vojaka Chrisa Kylea počas bojov v Iraku. Doslova sa z neho stala legenda. Po vojne však mier neprichádza a Chris, ktorý zabil stovky nepriateľov v službách Navy Seal, nemôže zabudnúť na vojnovú mašinériu. Predstaviteľa Chrisa, Bradley Cooper, získal nomináciu v kategórii najlepší herec.


The Theory of Everything


Životopisná dráma podľa predlohy manželky Stephena Hawkinga. Príbeh svetoznámeho fyzika s veľkou inteligenciou a odvahou. Po nepríjemnom páde na hlavu sa život Stephena Hawkinga zmenil. Vďaka láske a podpore zo strany Jane, jeho manželky, ktorú spoznal na Cambridge, si dorobil doktorát a pokúsil sa žiť normálne. Obaja protagonisti obdržali nominácie. Zaujímavosťou je, že scenáristovi filmu trvalo desať rokov, kým svoj scenár priniesol na strieborné plátno.


Birdman


Na odľahčenie tu máme komédiu o hercovi, ktorý sa snaží o svoj debut na Broadwayi. Bývalý superhrdina to v divadelnom svete nemá ľahké. Spočiatku si divák môže pripadať stratene, ale napokon ho dostane originalita a pozoruhodné výkony hercov. Nominovaný film, ktorý mal premiéru v Benátkach, sa natočil za necelý mesiac a získal deväť nominácií.


The Grand Budapest Hotel


Rovnaký počet nominácií ako Birdman. Humorných situácií má ale táto komédia viac. Film režiséra Wesa Andersona sa odohráva počas temných medzivojnových časov. Pán Gustave je šéf hotela a ústredná postava príbehu. Film sa mal pôvodne natáčať v Česku, napokon sa však štáb rozhodol pre Maďarsko a Nemecko.


Boyhood


Šesť nominácií na Oscara získal film Chlapčenstvo. Režisér Richard Linklater vytvoril jedinečné dielo. Natáčal ho dvanásť rokov. Bez scenára. Popri iných filmoch (trilógia o dvoch zamilovaných, ktorí sa spoznali vo vlaku – Pred úsvitom, Pred súmrakom, Pred polnocou) sa každý rok na pár dní stretával so skupinkou hercov. Tak vzniklo Masonovo životné puzzle. Autor sa chcel vyhnúť klišé o dospievaní, a tak v snímke nie sú dôležité životné momenty ako promócia alebo prvá láska.


Selma


Film opisuje udalosti zo 70. rokov, keď Martin Luther King bojoval za práva černochov v Amerike. Snímka je nabitá emóciami a silnými momentami. V scénach sa mihne aj Oprah Winfrey, ktorá sa podieľala na výrobe filmu. Pieseň z filmu „Glory“ je nominovaná na najlepšiu hudbu k filmu.


Zoznam všetkých kategórií 87. ročníka nájdete TU


Legendárna selfie Ellen DeGeneres z minulého roku:


ODPORÚČAME AJ:
BERLINALE: Zlatého medveďa získal iránsky režisér Džafar Panahí
Spevák skupiny No Name Igor Timko sa objaví na scéne SND
Imagine Dragons vydali album Smoke + Mirrors
Katy Perry žiarila medzi hviezdami na Grammy Awards 2015
Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

Komentáre