Hudba a film

Český kráľ country Michal Tučný by sa dnes dožil 68 rokov

"Od roku 1970 nahral viac ako 250 skladieb. Jeho spevácku dráhu mapujú kompilácie Best Of, vydaná v marci 2006, Best Of 2, vydaná v januári 2007, obe na etikete vydavateľstva Supraphon. "

TASR, 10. marca 2015 13:00
Foto: SUPRAPHON
Fanúšikovia českej country hudby budú dnes spomínať na svoju country legendu Michala Tučného. Už 20 rokov sa na zem pozerá tento český kráľ country z muzikantského neba. Zomrel mladý vo veku 48 rokov 10. marca 1995.

Pražský rodák Michal Tučný (*11.1.1947) pochádzal z výtvarníckej rodiny, vyučil sa za predavača a neskôr zmaturoval na strednej ekonomickej škole. Základné hudobné vzdelanie získal na ľudovej škole umenia. Začínal ako 14-ročný v dixielandovej kapele, potom v roku 1963 hral na bicích v beatovej skupine The Makers. A k tomu výborne spieval. Country & western bol štýl, pre ktorý sa v 60. rokoch rozhodol.

Jeho prvé úspechy sú prakticky rovnako staré ako prvé úspechy českej country hudby. V roku 1967 sa zúčastnil historicky prvého ročníka festivalu Porta – ako hosť skupiny Rangers. A hneď toto prvé vystúpenie bolo úspešné. Rangers Portu vyhrali, a to aj vďaka anglickej výslovnosti a frázovaniu Michal Tučného. Rok nato účinkoval na Porte s bratovou skupinou Rivals. Opäť úspešne.

V roku 1969 mu miesto za mikrofónom ponúkli Greenhorns. S Michalom bol však problém, pretože nechcel spievať česky. V roku 1970 vystupovali Greenhorns v televíznom programe Mates a tam musel spievať po česky. Zahrali pesničku Rovnou, jo tady rovnou. Tá spolu so skladbou Vlak půlnoční vyšla na prvom singli. Odvtedy spieval česky. V roku 1974 prešiel do skupiny Fešáci a v roku 1980 založil vlastnú skupinu Tučňáci, s ktorou mohol realizovať svoje predstavy o interpretácii country & western hudby.

Všichni jsou už v Mexiku, Chtěl bych být medvídkem


Od roku 1970 nahral viac ako 250 skladieb. Jeho spevácku dráhu mapujú kompilácie Best Of, vydaná v marci 2006, Best Of 2, vydaná v januári 2007, obe na etikete vydavateľstva Supraphon. Atmosféru koncertov Michala Tučného skvele dokumentuje album Michal Tučný – Pod Kašperkem, čo je záznam koncertu z 19. apríla 1984, ktorý vyšiel v novembri 2007. V júni 2008 vyšlo DVD Fidlej a hraj, v novembri 2008 vyšiel Poslední album posledního kovboje.

V auguste 2010 vydal Supraphon komplet desiatich albumov pod názvom Michal Tučný 1982 – 1994. Táto kolekcia sumarizuje spevákovu supraphonskú éru s kapelou Tučňáci, jeho posledné nahrávky s názvom Šťastné staré slunce a navyše výber najväčších hitov a singlových bonusov. Poslední kovboj, Báječná ženská, Modrá z džín, Koukám, jak celá země vstává, Cesty toulavý, Ještě dlouhou cestu mám, Felína, Všichni jsou už v Mexiku, Chtěl bych být medvídkem, Rovnou, jo tady rovnou, Pověste ho vejš, Jižanský rok, Snídaně v trávě, Jak chcete žít bez koní, Tam u nebeských bran či Mám páru, to je len niekoľko úspešných piesní tohto výnimočného speváka z celej zostavy na tomto komplete. Jeho životnú dráhu približuje aj kniha Michal Tučný – A vzpomínky ty nemůžeš si zout (HAK, 1999).

Michal Tučný - Báječná ženská


ODPORÚČAME AJ:
Wabi Daněk s kapelou Ďáblovo stádo vystúpia v Bratislave
Speváčka Lenny vydáva nový singel Bones
Popová kráľovná Madonna vydáva nový album Rebel Heart

Komentáre