Hudba a film

Skupina Olympic vydala nový album

"Výhradný skladateľ a sólový spevák Petr Janda má pocit, že ide o jeho najsilnejšiu piesňovú zostavu za ostatné roky."

TASR, 12. novembra 2015 14:00
Na snímke gitarista, spevák a frontman skupiny Petr Janda. Foto: TASR/Jakub Kotian
Skupina Olympic vydáva dnes nový album z trilógie Souhvězdí, tretí diel trilógie s názvom Souhvězdí romantiků. A v novom albume populárnej kapely sa tentoraz objavia aj nečakaní hostia: huslista Pavel Šporcl, jazzový trubkár Laco Déczi, violončelista Jiří Bárta a hráč na fúkacej harmonike Vladimír Papež.

Album ponúka štrnásť nových piesní, sú nimi Nech si o tom zdát (Petr Janda/Pavel Chrastina), Krteček (Petr Janda/Aleš Brichta), Láska má bejt akorát (Petr Janda/Karel Šíp), Tak jdem hrát (Rockový šílenství) (Petr Janda/Eduard Krečmar), Asi to byl správnej flám (Petr Janda/Karel Šíp), Amoleta (Petr Janda/Petr Janda), Lampión (Petr Janda/Ondřej Fencl), Život je vzácný dar (Petr Janda/Eduard Krečmar), Bourák (Petr Janda/Petr Janda), Mimino (Petr Janda/Ondřej Fencl), Opilej touhou (Petr Janda/Vlasta Henych), Láska je někdy černá (Petr Janda/Ondřej Fencl), Nám to neva (Petr Janda/Miroslav Černý, Vzpomínka na Mirka Berku), Nemám žádnej plán (Petr Janda/Petr Janda).

"Trilógia souhvězdí vznikla na tlačovke k albumu Souhvězdí šílenců, kde som úplne spontánne povedal, že pôjde o trilógiu. A nakoniec som rád, že to tak dopadlo," priblížil vznik projektu Petr Janda. Nahrávka je záverečným dielom novej trilógie obľúbenej skupiny. Po "šílencích" a "drsňácích" prichádzajú "romantici", ako to však už u Petra Jandu a celej kapely Olympic býva, nič nie je dogma. Názov môže zavádzať k predstave o prevahe zamilovaných balád, avšak hoci tu fanúšikovia pomalé piesne skutočne nájdu, celý album je veľmi pestrý.


Najsilnejšia piesňová zostava


Výhradný skladateľ a sólový spevák Petr Janda má pocit, že ide o jeho najsilnejšiu piesňovú zostavu za ostatné roky. Pri tradičnom letnom komponovaní hudby dostal texty aj od Aleša Brichtu, Miroslava Černého, Ondřeja Fencla, Vlastu Henycha, Pavla Chrastinu, Eduarda Krečmara či Karla Šípa a tri pesničky sú čisto autorské.

Olympic v aktuálnej, ustálenej zostave skvele hrá a spieva všetky hudobné nápady, a to od balád s občasnou trochou paliny Láska má bejt akorát, Asi to byl správnej flám alebo Láska je někdy černá, cez refrénovku Tak jdem hrát, retro boogie Bourák, rockový "skoro" šansón Lampión či Nám to neva až po krásny záverečný výdych Nemám žádnej plán. Tam možno počuť husle Pavla Šporcla, ktorý popri violončele Jiřího Bártu, fúkacej harmonike Vladimíra Papeža a trúbky Laca Décziho v štúdiu doplnil zostavu kapely Petr Janda, Milan Broum, Jiří Valenta a Martin Vajgl.

Legendárny Olympic nevykazuje ani po rokoch únavu materiálu. Práve naopak. O ďalšie dve dekády starší Janda si našiel dôveryhodnú pozíciu rockera v rokoch, keď sa plný energie pozerá výlučne vpred. Posledný diel "souhvězdné" trilógie, to je 14 nových, nielen romantických olympických piesní. Album bude pokrstený na koncerte 24. novembra v Malostranskej Besede.

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Supraphon Adriána Čahojová.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Peter Bič pripravuje turné, absolvuje ho v obývacom autobuse
Elton John vydá vo februári nový štúdiový album
Láska vo filme: Vzťah na diaľku nie je žiadna utópia
Môže byť skaza Titanicu zábavná?

Komentáre