Hudba a film

Môže byť skaza Titanicu zábavná?

"Možno to bude prvýkrát, čo vás trpký príbeh potopenia Titanicu rozosmeje. Divadelné dosky dodávajú humoru Michala Kubovčíka a Sväťa Malachovského všetko, čo vám v televízii chýba. "

Katarína Bačová, 29. októbra 2015 12:00
Predstavenie Skaza Titanicu. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová
Skaza Titanicu je novou hrou Štúdia L+S. Príbeh svetoznámeho parníka, ktorý skončil na dne Atlantiku, rozprávajú herci Michal Kubovčík a Sväťo Malachovský. V dvojhodinovej zmesi improvizácie, dramatických výstupov a čierneho humoru sa zameriavajú na kľúčové udalosti, ktoré sprevádzali Titanic. Takmer bez kulís a len s chudobnými rekvizitami znázorňujú stavbu lode, plavbu aj stroskotanie.

„Je to taká vďačná–nevďačná téma, pretože hrať humorným spôsobom o tragédii je tenký ľad, ale dúfam, že sme nikoho neurazili,“ vyjadril sa jeden z hlavných protagonistov Michal Kubovčík. Hra je tak skúškou divákových hraníc, pretože nie každému môže byť po chuti parodovanie cestujúcich či posmešky z osudných chýb posádky lode. Počas dvojhodinového hereckého koncertu predvádzajú herci všetko, čo sa rečou a telom vyjadriť dá. Spievajú, tancujú, hrajú pantomímu a prihrávajú si na vtipné skeče.

Podarená dvojka stvárni ľadovec, hudobnú skupinu aj chlapcov zo Serede. Do zobrazenia tragickej udalosti sa dostala „hríbovská otázka“ či epizóda z Bambuľky. „Veľké percento sa držíme textu a ešte väčšie percento improvizujeme,“ usmieva sa Kubovčík. Do deja sú zapojení aj diváci, vždy však celkom nečakane, vychádzajúc z iniciatívy hercov. Odmenou za heroické výkony Kubovčíka a Malachovského je vysmiate publikum. Nejeden divák neskrýva úžas nad tým, čo dokážu.
Michal Kubovčík Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Hra je podľa slov tvorcov srdcovkou Milana Lasicu, originál od Johna Fiskeho doplnil a aktualizoval. O réžiu sa postaral Karol Vosátko. Žáner hry je nejasný. Možno uvažovať o čiernej komédii s prvkami tragédie, dokumente i paródii. Napriek tomu, že predovšetkým rozosmieva, dozviete sa aj pravdivé fakty z histórie Titanicu. Dopĺňa ich videoprojekcia. A možno príde aj na kultové scény z Cameronovho filmu.

Skazu Titanicu možno chápať ako veľkú metaforu súčasného sveta. Hlavní hrdinovia glosujú a pomedzi smiech atakujú divákov množstvom otáznikov, ktoré môžu po predstavení doznieť a slúžiť ako podnet k zamysleniu. Po smiechu býva plač a aj novinka Štúdia L+S vo vás zanechá mrazivé posolstvo. Veď ako píšu samotní tvorcovia „správni klauni, povedia aj to, čo si iní dovoliť nemôžu...“

ODPORÚČAME AJ:
Udeľovanie Oscarov bude vo februári moderovať komik Chris Rock
Richard Müller: Sociální síť je doska pre chytrých, múdrych ľudí
Mamon: Korupcia i rodinná dráma v kriminálnom trileri zo súčasnosti
Sorrentinova Mladosť si divákov podmaní svojou krásou

Komentáre