Hudba a film

Mamon: Korupcia i rodinná dráma v kriminálnom trileri zo súčasnosti

"Televízna séria ponúka plnohodnotný kino zážitok. Významnú úlohu hrá mamon – túžba po moci a peniazoch."

Katarína Bačová, 20. októbra 2015 10:00
Daniel Tůma. Foto: Webmagazin.sk
Nový šesťdielny thriller s názvom Mamon predstavili v Bratislave tvorcovia z HBO Europe. Nadväzujú tak na úspešné projekty česko-slovenskej produkcie, akými bol cyklus Terapia či Horiaci ker. Predlohou je tentokrát nórska kriminálka z prostredia novinárov a špinavých korupčných hier.

Dej sa točí okolo novinára Petra Vlčeka (Matej Hádek) a firmy Central Energel, v ktorej sa práve schyľuje k privatizácii. Informácie od tajného zdroja o praktikách v podniku novinára dovedú až k vlastnému bratovi – generálnemu riaditeľovi Danielovi Vlčekovi (Michal Dlouhý). Udalosti naberajú rýchly spád a dostávame sa do víru záhadných vrážd, tajomných znamení a strachu. Dráma sa zameriava na spoločnosť posledných 25-tich rokov. Ako naznačuje názov, významnú úlohu hrá mamon – túžba po moci a peniazoch.

Scenár k filmu "prešili" na mieru presne na naše podmienky. Podľa producentky Šárky Oujezdskej sa česko-slovenská podoba filmu podarila viac ako originál. „Myslím, že naša verzia je vo finále napínavejšia a koniec je prehľadnejší,“ vyjadrila sa na tlačovej konferencii. O réžiu snímky sa postaral Vladimír Michálek, Slovensko zastúpil hlavný kameraman Martin Štrba.

Hlavnú úlohu investigatívneho novinára stvárnil jeden z najobsadzovanejších českých hercov, Matej Hádek. S úlohou bojovníka za spravodlivosť sa podľa vlastných slov stotožnil. „Ja sa snažím i v živote žiť podľa nejakých písaných i nepísaných pravidiel, skôr na poli slušnosti, ako napríklad, že vaša sloboda končí tam, kde začína sloboda toho druhého a tak,“ vysvetľuje skromne.

Svojho vlastného brata by však v reálnom živote asi nepotopil. „Ja by som proti vlastnej krvi nešiel,“ zamýšľa sa nad konfliktom svojej postavy, v ktorom proti sebe stoja novinárska etika a zodpovednosť voči vlastnej rodine. Pod jeho presvedčivý výkon sa podpísala aj spolupráca s režisérom Vladimírom Michalkom.

Výraznou tvárou filmu je aj Eva Leimbergerová alias policajtka Stella. „Je to vlastne moja prvá skúsenosť s takýmto tajomným, ostrejším dievčaťom, ale veľmi sa mi to páčilo, bola to zábava,“ hovorí o svojom nepredvídateľnom charaktere vo filme. V rámci príprav na úlohu sa učila narábať so zbraňou, ale aj efektne sa pobiť na kameru. Ku kriminálnemu thrilleru sa dostáva často aj v pozícii diváčky. „Rada sa bojím,“ priznáva.

Novou tvárou na obrazovkách televízie je čerstvý absolvent pražskej DAMU Daniel Tůma. „Tu som mal možnosť si plne skúsiť prácu pred kamerou,“ konštatuje. Vo filme predstavuje syna Daniela Vlčeka – Michala. Po tragických udalostiach súvisiacich s jeho otcom sa preberá z bubliny synáčika z bohatej a harmonickej rodiny a púšťa sa do odhaľovania tajomstiev. Herec oceňuje hlavne tému filmu. „Ako mladý človek, ktorý rieši, v akom systéme žijeme, je mi tá téma blízka. Je to naozaj o ľuďoch, ktorí v úvodzovkách ´hýbu svetom´,“ hodnotí.

Filmová séria Mamon vznikala v Českej republike aj v zahraničných lokalitách. Zaujímavosťou je, že paralelne natáčali aj jej poľskú verziu, opäť adaptovanú na tunajšie reálie. Silnou stránkou filmu je hudba, dielo Karla Havlíčka.

Televízna séria ponúka plnohodnotný „kino“ zážitok. Korupcia a rodinná dráma v jednom lákajú k obrazovke v príbehu, ktorý sa pokojne mohol stať aj u nás. Navyše, v spracovaní profesionálneho tímu. Premiéra prvej časti je naplánovaná na nedeľu 25.októbra.



ODPORÚČAME AJ:
Sorrentinova Mladosť si divákov podmaní svojou krásou
Rudolf Hrušínský st. bol obdarený výnimočným hereckým talentom
Gitarista skupiny Queen Brian May a Kerry Ellis prídu na Slovensko
Do kín prichádza jeden z najúspešnejších animákov za posledné dva roky

Komentáre