Hudba a film

Skupina Hex prichádza s novinkou Ľahký song, spieva v nej R. Grigorov

"Ľahký song je predzvesťou nového albumu, na ktorom chalani intenzívne pracujú. "

TASR, 6. mája 2017 12:00
Skupina Hex si pre fanúšikov pripravila nový singel. Foto: TASR/Martin Baumann
Skupina Hex prichádza s novinkou Ľahký song. Autorom hudby chytľavej pesničky je Peter „Ďuďo“ Dudák, text napísal Martin „Fefe“ Žúži. Chalani vravia, že do veselej melódie sa im nik nehodil lepšie ako otec slovenského reggae Robo Grigorov.

Singel ironicky nabáda, aby sme sa zbytočne netrápili


Legendárny hitmaker si s nimi v piesni rád zaspieval a dokonca si sám napísal text svojej pasáže. Jemne ironický singel vyvoláva radostné pocity a nabáda, aby sme sa v našich životoch priveľmi a zbytočne netrápili. Ľahký song je predzvesťou nového albumu, na ktorom Hexáci intenzívne pracujú v štúdiu Sono pri Prahe. Vyjsť by mal na prelome septembra a októbra.

„Názov Ľahký song vyplynul už z prvého nápadu. Bola to jednoduchá melódia na troch akordoch. K nej potom vznikol aj jemne ironický text o tom, že sa netreba príliš trápiť a len si tak životom plávať, čo sa dá možno niekde v prímorskom rezorte, ale nie v našej bežnej slovenskej realite. A z textu následne vychádza aj produkcia, ktorá pieseň ladí do takého nášho poňatia letného reggae s elektronickými deephouse kudrlinkami,“ vysvetľuje autor hudby a spevák Peter „Ďuďo“ Dudák.



Pozerá sa na svet budhistickým pohľadom


„Minulý rok na jar priniesol Ďuďo tento nápad a ja som, hneď ako mi ho predviedol, napísal základ textu. Robím to tak skoro vždy a ukazuje sa, že prvotná emócia je tá najdôležitejšia. Atmosféra pesničky mi evokovala kultové dielo Monty Python Život Briana, v ktorom zaznie aj legendárna pieseň Always Look on the Bright Side of Life. Touto témou sa zaoberá aj Ľahký song. Každý z nás sa za niečím ženie, kladie si viac alebo menej reálne ciele. Máme stres a strach z budúcnosti, peňazí, lásky, šťastia. Pesnička sa snaží v refréne odľahčiť tému komplikovanosti života budhistickým pohľadom na svet. Treba žiť v prítomnom okamihu, „tu a teraz” a ten si aj náležite užívať,“ dopĺňa autor textu a gitarista Martin „Fefe“ Žúži.

ODPORÚČAME TIEŽ: Nový singel Petra Lipu je rozprávkou pre dospelých

Grigorova považujú za otca slovenského reggae


V Ľahkom songu nahrali dychové nástroje členovia skupiny Polemic. Hosťuje v ňom Grigorov, ktorý si s Hexákmi rád zaspieval. „Dlhšiu dobu sme rozmýšľali, kto by mohol byť hosťujúcim spevákom v strednej časti, rozmýšľali sme o mladej generácii spevákov, o slovenských rapperoch... Napokon nám napadol Robo Grigorov, ktorého považujeme za otca reggae na Slovensku. Robo sa toho zhostil absolútne fantasticky a dodal skladbe ďalší rozmer,“ doplnil basgitarista Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Hosťom Ľahkého songu od skupiny Hex je legendárny Robo Grigorov (na snímke). Foto: TASR/Pavel Neubauer


Nový album má vyjsť už na jeseň

Ľahký song je predzvesťou nového albumu, na ktorom chalani intenzívne pracujú. Nahrávajú ho v Česku, v legendárnom štúdiu s ešte legendárnejším zvukárom Milanom Cimfem. Fanúšikov ním plánujú potešiť na prelome septembra a októbra. Piesní na albume bude desať až 11, to sa spresní pri finalizácii. Všetko budú absolútne novinky. Skupina už s albumom finišuje, zostáva im nahrať len dve piesne.

Skupina Hex je na scéne od roku 1989 a patrí k najúspešnejším slovenským kapelám. V súčasnosti hrá v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák, spev, gitara, klávesy, Martin „FeFe“ Žúži, gitara, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, basová gitara a Tibor „Tybyke“ Szabados, bicie. Mnohé jej hity zľudoveli a má na konte viaceré významné hudobné ceny. Kapela sa už teší na letné koncerty po celom Slovensku.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Highlighty týždňa: Novou Miss Slovensko je červenovláska z Bratislavy
Slováci natočili film z Azorských ostrovov. Upozorňujú na konzum
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Strážcovia Galaxie 2 a Denník rušňovodiča
Piaty film o Indianovi Jonesovi príde do kín až v roku 2020

Komentáre