Hudba a film

Prince zomrel, no jeho hudba zostala. Pripomeňte si ho s nami

"Ktorá skladba bude pripomínať Princea vám? "

Katarína Bačová, 23. apríla 2016 11:00
Dve červené ruže sú položené na bielom tričku s podpismi fanúšikov zosnulého amerického speváka Princea na provizórnom pamätníku pred divadlom Apollo v New Yorku 22. apríla 2016. Foto: TASR/AP
Inovatívny hudobník Prince nás tento týždeň navždy opustil. Trúchliaci fanúšikovia aj kolegovia z brandže zaplnili internet spomienkou na jeho hudbu a nezabudnuteľný zjav. Twitter zaplavili tisíce užialených príspevkov s označením #PrinceGoneTooSoon (Prince odišiel príliš skoro). Umelec zomrel za zatiaľ nevyjasnených okolností vo veku 57 rokov.

Označovali ho za jedného najvšestrannejších hudobníkov súčasnosti. Komponoval, spieval, hral, objavil sa v niekoľkých filmoch. So svojimi sto päťdesiatimi siedmimi centimetrami vynikal na pódiu len vďaka svojim výrazným kostýmom a topánkam na opätkoch. A samozrejme charakteristickému speváckemu prejavu.

Prince bol známy nielen inovátorským prístupom k hudbe, ale aj k celému hudobnému priemyslu. Často sa hádal s vydavateľstvami, známe sú aj spory s fanúšikmi, keď sa mu nepáčilo, že zverejňujú nahrávky jeho koncertov. Niekoľkokrát menil svoje umelecké meno.

Člen Rockandrollovej siene slávy za svoju hudobnú kariéru vydal 39 albumov, pripomeňte si teraz s nami niektoré z jeho najväčších hitov. Ikonická skladba Purple Rain z rovnomenného filmu, jeden z jeho prelomových hitov I Wanna Be Your Lover či When Doves Cry zostanú navždy v našej hudobnej pamäti. Nie nadarmo ho časopis Rolling Stones zaradil na 27. miesto rebríčka 100 najlepších umelcov všetkých čias.

Purple Rain


Za skladbu získal umelec Oscara aj Grammy. Fialovým dažďom si speváka uctil v deň jeho smrti aj Google.


I Wanna Be Your Lover


S piesňou sa Prince prvýkrát prezentoval v hudobnom svete Veľkej Británie.


When Doves Cry


Z albumu Purple Rain pochádza aj hit When Doves Cry, s ktorým prvýkrát Prince dobyl vrchol americkej hitparády.


BatDance


Soundtrack k Batmanovi patrí k nezabudnuteľným kúskom Princovej tvorby.


Cream


"Si taký dobrý, zlato, nie je tu nikto lepší," spieva umelec v skladbe Cream, ktorú vraj napísal pozerajúc sa do zrkadla. Stelesňuje jeho extravaganciu.


Ktorá skladba bude Princea pripomínať vám?

ODPORÚČAME TIEŽ:
Svet opustila hudobná legenda, zomrel spevák Prince
Skupina IMT Smile oslavuje 20 rokov na hudobnej scéne
John Lennon: Desať nesmrteľných hitov legendy hudobnej scény
Fredrikssonová: Koncertné dni sú navždy preč. Roxette ukončili kariéru

Komentáre