Hudba a film

Svet opustila hudobná legenda, zomrel spevák Prince

"Pred jeho domom sa bezprostredne po prvých správach o spevákovom úmrtí zhromaždila menšia skupina fanúšikov."

TASR, 22. apríla 2016 8:30
Prince Foto: TASR/AP
Americký popový spevák Prince zomrel 21. apríla vo svojom dome na predmestí Minneapolisu vo veku 57 rokov. Príčina jeho smrti sa stále vyšetruje, informovala agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu.

Podľa Yvette Noelovej-Schurerovej našli umelca mŕtveho v jeho dome v meste Chanhassen, juhozápadne od Minneapolisu. Sídlo zahŕňa aj rozsiahle nahrávacie štúdio Paisley Park, kde sú vystavené jeho mnohé ocenenia.

Podľa webového portálu TMZ.com boli príčinou umelcovho úmrtia niekoľko týždňov trvajúce "príznaky podobné chrípke".

Pred Paisley Parkom sa bezprostredne po prvých správach o spevákovom úmrtí zhromaždila menšia skupina fanúšikov.

Na snímke sa fanúšikovia amerického popového speváka Princea zhromaždili pred Paisley Parkom v meste Chanhassen 21. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Na snímke sa fanúšikovia amerického popového speváka Princea zhromaždili pred Paisley Parkom v meste Chanhassen 21. apríla 2016. Foto: TASR/AP


Prince, vlastným menom Prince Rogers Nelson, bol spevákom, skladateľom, multiinštrumentalistom a hudobným producentom. Uznanie si získal ako jeden z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie. Vo svojej tvorbe sa inšpiroval rozličnými vplyvmi - od Jamesa Browna cez The Beatles až po Jimiho Hendrixa.

Medzi jeho najväčšie hity patria Purple Rain, Little Red Corvette, When Doves Cry, Diamonds and Pearls, 1999, Kiss, Raspberry Beret, I Wanna Be Your Lover, Cream, Black Sweat, The Most Beautiful Girl in the World či Musicology. V jeho piesňach sa snúbia prvky funku, R&B, rocku, popu a new wave.

Účinkoval aj v niekoľkých filmoch, napríklad Purple Rain (1984), Under the Cherry Moon (1986) či Graffiti Bridge (1990).

Rodák z Minneapolisu prerazil koncom 70. rokov a svoju popularitu sa mu podarilo zachovať aj v nasledujúcich desaťročiach. Na konte má takmer 40 štúdiových albumov, mnohé skladby skomponoval aj pre iných interpretov - známy je napríklad hit Manic Monday v podaní skupiny The Bangles, pieseň When You Were Mine, ktorú spieva Cyndi Lauperová, či skladba Nothing Compares 2 U, ktorú prevzala do svojho repertoáru Sinead O'Connorová.



Princea v roku 2004 uviedli do Rockandrollovej siene slávy ako hudobného a spoločenského priekopníka. "Prepísal pravidlá; vytvoril syntézu čierneho funku a bieleho rocku, ktorá slúžila ako šablóna pre hudbu 80. rokov. Napísal tanečnú hudbu, ktorá rockuje, a rockovú hudbu s energickým funkovým základom. Od samého začiatku bol Prince so svojou hudbou androgýnny, vynaliezavý, provokatívny a príťažlivý," odznelo pri jeho uvádzaní do siene.


Prince úzkostlivo bránil svoju umeleckú nezávislosť a často sa sporil s hudobnými vydavateľstvami o kontrolu nad svojou tvorbou a dokonca nad svojím menom. V 90. rokoch vystupoval aj pod pseudonymom Symbol či TAFKAP (The Artist Formerly Known as Prince; Umelec predtým známy ako Prince).

Prince koncertoval a nahrával až takmer do svojej smrti, pričom za uplynulých 18 mesiacov vydal štyri albumy. V marci počas vystúpenia v New Yorku oznámil publiku, že pripravuje svoje pamäte. Kniha má mať názov The Beautiful Ones a očakáva sa, že bude vydaná na jeseň budúceho roka.

Kolegovia z hudobnej i filmovej scény žialia nad úmrtím Princea
Nielen americkú hudobnú scénu, ale umelcov na celej planéte šokovala dnes správa o nečakanom úmrtí hudobnej ikony Princea.

"Obrovská strata pre nás všetkých. Čo za génius. Bez slov," vyjadrila s určitosťou nielen vlastné pocity hollywoodska hviezda strieborného plátna, herec Samuel Jackson.




Americký filmový režisér Spike Lee hovoril o tom, že mu "jeho brat" bude veľmi chýbať, a umelca označil za "veselú mačku" a zdôraznil jeho "mimoriadny zmysel pre humor".


Renomovaná televízna moderátorka Ellen DeGeneresová prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí napísala, že Prince bol brilantný a "väčší ako život". Súčasne poukázala na mimoriadne smutný 21. apríl 2016.




Raper Ice-T reagoval stručne slovami: "Prince nemôže zomrieť."

Ďalší z amerických raperov MC Hammer sa vyjadril, že "Prince odišiel priskoro" a dodal: "Mal som tohto muža rád. Jeho smrť nemožno jednoducho pochopiť."


Herec a spevák Justin Timberlake vyjadril slovami "To nemôže byť pravda" šok, ktorý mu tristná informácia spôsobila.


Speváčka Katy Perryová zasa na jednej zo sociálnych sietí uviedla, že "svet prišiel o množstvo magického" a zosnulému sedemnásobnému laureátovi prestížnej ceny Grammy poďakovala za to, že nám dal tak veľa. Súčasne mu odkázala: Odpočívaj v pokoji.


Za jeden z najväčších talentov všetkých čias označila Princea americká Národná akadémia nahrávacích umení a vied (NARAS), udeľujúca ceny Grammy a združujúca nielen hudobníkov, ale aj producentov, zvukárov a iných profesionálov z hudobnej branže. "Naše hudobné prostredie nanovo definoval a opakovane menil a nikdy pri tom nebol konformný. Prince bol originál, ktorý ovplyvnil mnohých a ktorého dedičstvo zostane navždy živé," vyplýva z jej stanoviska.

K úmrtiu svojho idolu sa vyjadrili aj tisíce fanúšikov zosnulého, z ktorých hlasov možno spomenúť napríklad Chelsea Clintonovú, dcéru niekdajšieho amerického prezidenta Billa Clintona a súčasnej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, ktorá reagovala slovami: "Vďaka, Prince. Všetky moje myšlienky a modlitby sú s tými, ktorí Ťa mali radi."






ODPORÚČAME AJ:
Dado Nagy: Veľká väčšina spisovateľov má veľké egá
Fredrikssonová: Koncertné dni sú navždy preč. Roxette ukončili kariéru
Skupina Led Zeppelin sa bude súdiť o autorstvo k svojej skladbe

Komentáre