Hudba a film

John Lennon: Desať nesmrteľných hitov legendy hudobnej scény

"Zakladateľ a vodca legendárnej skupiny Beatles John Lennon by dnes oslávil 75. narodeniny. Poznáte jeho najlepšie piesne?"

Katarína Bačová, 9. októbra 2015 12:00
John Lennon. Foto: TASR/AP
Cítil sa populárnejší ako Ježiš a v hudobnom svete je takto mnohými vnímaný doteraz. Zakladateľ a vodca legendárnej skupiny Beatles John Lennon by dnes oslávil 75. narodeniny. Poznáte jeho najlepšie piesne? Okrem príjemnej melódie obohatia váš deň aj o malé ľudské posolstvá. Ktorú najradšej počúvate vy?

Hard Day's Night
Pieseň zo soundtracku rovnomenného filmu, v ktorom členovia kapely aj účinkovali. Jedna z verzií hovorí, že Lennona inšpiroval k napísaniu výrok bubeníka Ringa Starra. Slovné spojenie využili v názve filmu, piesne aj celého albumu z roku 1964. Nasledujúci rok získala skupina Beatles za pesničku cenu Grammy.


All you need is love
Hoci John Lennon so svojimi piesňami údajne nikdy nebol spokojný, túto označil za to najkrajšie, čo napísal. „Všetko, čo potrebuješ, je láska,“ hlásal v roku 1967 spolu so svojimi kolegami z Beatles.


Strawberry Fields
Pieseň inšpirovaná detstvom v záhradách sirotinca v Liverpoole, kde John Lennon vyrastal. Podľa mnohých hudobných kritikov sa stala definíciou psychedelického rocku. V newyorskom Central Parku je pomník pomenovaný práve podľa tejto piesne.


Hey Jude
Najdlhší singel v britskom hudobnom rebríčku, má až 7 minút. Dielo dvojice Lennon–McCartney bolo venované aj Johnovmu synovi Julianovi, ktorý sa musel v čase vydania (1968) vyrovnávať s rozvodom rodičov.


Give peace a chance
John Lennon a Yoko Ono v Amsterdame. Foto: TASR
Ikonická pieseň (1969), ktorá sa stala symbolom hnutia proti vietnamskej vojne. John ju nahral priamo z postele kanadského hotela, kde spolu s čerstvou manželkou Yoko Ono protestovali za mier. Asistovali im prítomní novinári, ktorých v nahrávke aj počuť.


Mother
Intímna spoveď pôsobiaca ako výkrik do tmy. V „zimomriavkovom“ songu sa John Lennon prihovára svojej matke aj otcovi, ktorí ho predčasne opustili. John sa totiž už v detstve musel vyrovnať s absenciou otca a matka mu zomrela, keď mal 17 rokov.


Jealous guy
„Nechcel som ti ublížiť, som len žiarlivý chlap,“ priznáva Lennon v piesni z albumu Imagine (1971), ktorú si s obľubou jeho spevácki kolegovia dodnes požičiavajú. Má takmer sto oficiálnych cover verzií.


Happy Xmas (War is over)
Neoddeliteľná hudba Vianoc hlása to najkrajšie posolstvo – Vojna sa skončila. Vydali ju v roku 1971 a stále má miesto vo vianočných playlistoch.


Imagine
Najpredávanejší singel Johna Lennona (1971) je dodnes považovaný za majstrovský kúsok. Je len málo ľudí, ktorí si v piesni nenašli to svoje. Imagine sa rovná John Lennon a John Lennon sa rovná studnica kvalitnej hudby a zdroj srdcervúceho životného príbehu, v ktorom sa z malého opusteného chlapca, zlého žiaka bez hudobného vzdelania, stal muž známy v celom svete. Sprevádzaný škandálmi, no predovšetkým hudbou, ktorá neumiera.


Woman
Ženy tvorili dôležitú súčasť Johnovho života. Jeho manželky Cynthia a neskôr Yoko Ono mali naňho výrazný vplyv. Pieseň Woman je poďakovaním pre všetky ženy, ktoré „rozumejú tomu malému dieťaťu v mužovi“.


Zdroj: Youtube, wikipedia

ODPORÚČAME AJ:
Lámač ženských sŕdc Bruno Mars jubiluje
Jubilant Kamil Peteraj vydáva zbierku S tebou a bez teba
Miro Žbirka prichádza s novým singlom a klipom piesne Live
Komajota pripravuje nový album Druhé slnko
Peter Bič Project chystá turné, absolvuje ho v obývacom autobuse

Komentáre