Hudba a film

Príbeh Joža Ráža: Prezradil o sebe pravdu?

"Hudobník, spevák a líder kapely Elán Jožo Ráž sa dostal do literatúry. Knihu o ňom napísala česká novinárka a publicistka Dana Čermáková. "

Webmagazin.sk/TASR, 28. októbra 2014 19:35
Jožo Ráž Foto: TASR - Pavel Neubauer


Autorizovaná biografia Jožo Ráž - Můj příběh ponúka celý príbeh Joža Ráža a jeho skupiny, zároveň prináša množstvo rozhovorov, ktoré vznikli pri rôznych príležitostiach. To najdôležitejšie sa však, podľa niektorých vyjadrení samotného speváka, ukrýva "medzi riadkami". "Tí, čo vedia, nehovoria, a to, čo ja hovorím, to je blábol, to je pre média, len aby sa niečo hovorilo. Ale pravda, tá je tajná," povedal Jožo Ráž.

"Chcela som napísať knihu, ktorá by skutočne vychádzala z pravdivého života Joža Ráža, nechcela som do toho dávať žiadne bulvárne nezmysly, dohady a klebety, snažila som sa, aby tá kniha bola seriózna, skutočne popísala to, čo v živote dokázal," uviedla autorka knihy Dana Čermáková, ktorá píše o osobnostiach špeciálne českého kultúrneho a športového života.

Tentoraz si vybrala Slováka - speváka a basgitaristu s imidžom drsného a arogantného rockera provokujúceho svojimi kontroverznými názormi, lídra najúspešnejšej a najslávnejšej československej rockovej kapely, ktorá je dnes legendou existujúcou už 45 rokov. "Kniha by mala byť poklonou tomu, čo za celý život dokázal, a malým darčekom k 60. narodeninám," dodala Čermáková.

Jožo Ráž Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Skúsená autorka biografií vo svojej novinke, ktorú pripravovala tri mesiace, približuje všetky odtiene života a kariéry Joža Ráža, "mimoriadnej osobnosti novodobých dejín československej a slovenskej kultúry a umenia". V 15 rokoch stál pri zrode Elánu a v úlohe frontmana doviedol kapelu k výnimočným úspechom.

Elán má na svojom konte cez 500 pesničiek, vrátane stovky hitov, cez štyri milióny predaných nosičov, 26 platinových platní, megakoncert na Letenskej pláni v Prahe, kam prišlo viac ľudí než na Rolling Stones, a tiež vypredanú Carnegie Hall.

Názov najnovšie albumu elánistov má chytľavý je chytľavý: Živých nás nedostanú. "Mohol by sa ľuďom páčiť a je aj filozofický, taký, ako sme boli vždy. Tú svoju pravdu tam medzi riadkami máme aj tak," uzavrel spevák.

ODPORÚČAME AJ:
Desať umelcov, ktorí zažiarili iba jedným hitom
Skupina Coldplay vydá koncertný film, máte sa na čo tešiť
Bratislavčan láme ženské srdcia mandolínou
Toto je najväčšie prekvapenie hudobnej kariéry Jany Kirschner

Komentáre