Hudba a film

Bratislavčan láme ženské srdcia mandolínou

"Prijmite pozvanie do rôznych kútov sveta a návrat domov s Perinmamou vás tiež zohreje. "

Webmagazin.sk, 23. októbra 2014 10:00
Mladý hudobník vydal prvý mandolínový album na Slovensku. Foto: Zuzana Slančíková

Mandolína nie je nástroj, ktorý by bol v slovenských domácnostiach bežný. Nehovoriac už o jej elektrickej, či rezofonickej verzii. Hudobník a novinár Jozef Scheiner si však život bez mandolíny nevie predstaviť a ponúka slovenský unikát - mandolínový album Perinmama.

Počas dlhých zimných večerov sa tak môžete zohriať príjemnou hudbou Jozefovej mandolíny, ktorou láme ženské srdcia a vyjadruje tie najhlbšie a najjemnejšie zákutia hudobnej - mandolínovej poézie. Ale nielen to. Scheiner využíva mandolínu aj na námety, ktoré by ste v romantickej knižnici asi hľadali zbytočne.

Deväť kompozícií


Dodo napísal pre album deväť inštrumentálnych kompozícií, k spolupráci na netradičnom albume si vybral výborných slovenských hudobníkov, o ktorých vedel, že sa do atmosféry dokážu ponoriť.

Jozef Scheiner Foto: Archív J. Shceiner/FPictures 2014
Do projektu zapojil Mareka Berkyho (klarinet, EWI, saxofón), Petra Luhu (akustická gitara, basgitara, elektrická gitara), Dina Majdáka (cajón, darbuka, djembe, chimes, dažďová palica, šejker, tamburína), Stanislava Palúcha (husle), Petra Szabadosa (dobro) a Michala Vavra (akustická gitara).

"Skladby sú v podstate vyjadrením mojich pocitov z rôznych situácií. Niektoré sú venované konkrétnym osobám, iné, ako napríklad Orient Session alebo Samurai Blues, sú spomienkou na cestovanie po rôznych kútoch sveta, či už fyzicky alebo mentálne," prezradil mladý hudobník.

Skladba Perinmama, podľa ktorej album nazval, je naopak vyjadrením pocitu návratu domov. "Azda ako jediná má taký slovenský nádych. Myslím si, že každého tie skladby zavedú do iného sveta, do svojho vnútorného vesmíru, a tak to má byť," zhodnotil Dodo.
Jozef Scheiner vydal album Perinmama. Foto: František Pech

Na vyjadrenie rôznych nálad použil Dodo tri typy mandolín – akustickú, elektro-akustickú a rezofonickú. Okrem toho obohatil skladby hrou na elektrickú a rezofonickú gitaru a v jednom prípade na basgitaru. "Vlani v lete som začal dávať dokopy kompozície, ktoré mi vírili v hlave. Na prelome rokov sme teda začali nahrávať v štúdiu Sabik Petra Szabadosa, potom sme si dali pol roka pauzu, v lete to donahrávali a nedávno dali tomu konečnú podobu," priblížil vznik svojho debutového albumu novinár.

Na skladbu For Piazzolla venovanú významnému argentínskemu skladateľovi Astorovi Piazzollovi vzniklo veselé video v podaní Doda a Petra Luhu:


Album Perinmama je zatiaľ v digitálnej podobe. Záujemcovia si ho môžu celý vypočuť TU.

Jozef Scheiner – Perinmama (tracklist)
01. For Piazzolla (05:41)
02. Smoke on the Mandolin (05:02)
03. Samurai Blues (04:49)
04. Resonatorium (03:55)
05. Midnight Waltz (04:24)
06. Jurka (03:49)
07. Orient Session (06:14)
08. Perinmama (02:52)
09. Rain (03:59)


ODPORÚČAME AJ:
Toto je najväčšie prekvapenie hudobnej kariéry Jany Kirschner
Kylie Minogue sa na šou v Bratislave sedemkrát prezliekla
Slash s novinkou World On Fire boduje
Nechajte sa unášať na orientálnych rytmoch

Komentáre