Hudba a film

Nechajte sa unášať na orientálnych rytmoch

"Do hlavného mesta zavíta Medzinárodný festival orientálnych tancov. Áno, tých, ktorých pohyby fascinujú, zvádzajú a údajne zvyšujú intímne prežitky."

Webmagazin.sk, 14. septembra 2014 8:00
Pressburg Dance 2013 Foto: Peter Murcko - Pressburg Dance 2013

V našich končinách je orientálny tanec známy skôr pod názvom brušný. Ladné vlnivé, dráždivo krúživé a étericky knísavé pohyby kontrastujú s tými dynamickými na pozadí exotickej hudby. Tanec rozvíjaný v starobylých kultúrach Afriky, Blízkeho východu a Indie údajne vychádza z kultu plodnosti a počas dlhých rokov si zachoval svoju jedinečnú povahu. Z kedysi obradného tanca je dnes seriózne umenie, ktoré vďaka zvodným tanečniciam zamotá hlavu nejednému divákovi.

Orientálne tóny už počas budúceho víkendu (19. až 21. september) rozozvučia Dom kultúry Lúky v bratislavskej Petržalke, kde sa bude konať už tretí ročník Medzinárodného festivalu orientálnych tancov.

Pressburg Dance Fest je trojdňové podujatie, počas ktorého návštevník uvidí orientálny tanec v jeho mnohých podobách. Predstavia sa zahraniční lektori a tanečníci, súťažiť budú amatérske i profesionálne tanečnice, skupiny orientálneho tanca. Podujatie je spojené s odborným tanečným vzdelávaním, tí najlepší sa budú prezentovať na večernej hviezdnej galashow.

Pressburg Dance 2013 Foto: Peter Murcko - Pressburg Dance 2013
Hlavnými hosťami festivalu, ktorý organizuje občianske združenie Hafla, sú medzinárodne uznávaní tanečníci a tanečnice v orientálnom tanci Serkan Tutar (Belgicko/Turecko), Teresa Tomas (Španielsko), Shaba (Maďarsko), Karolina Idrisová a Sahar (ČR), Ranya a Sheyla (SR/ČR/Rakúsko), skupina Wüstenrosen (Rakúsko), duo Nakari (Rakúsko) a ďalší.

Vek nie je prekážkou


Súčasťou festivalu je aj druhý ročník medzinárodnej súťaže v orientálnom tanci. V šiestich rôznych kategóriách vrátane folklórneho tanca a moderných fusion choreografií súťažia sólistky od 15 rokov, kategórie sú oddelené pre úroveň profi, semiprofi a amatérsky tanec. Tak, ako vlani, sa otvára špeciálna kategória pre ženy nad 50 rokov (vek však nie je limitujúcim faktorom účasti v iných kategóriách, ženy nad 50 rokov môžu súťažiť aj v bežných sólových kategóriách, ak sa tak rozhodnú).

Skupiny budú súťažiť v kategóriách podľa veľkosti a tiež v špeciálnej a na Slovensku ojedinelej kategórii Kurzistky. Tá je určená pre tanečnice, ktoré sa orientálnemu tancu venujú ako voľnočasovej aktivite pre radosť.

Prečo tancovať?


Orientálne tance nie sú len o dráždivých pohyboch, ktoré pre niekoho znamenajú prílev sexuálnej energie. Pomáhajú tiež posilniť správne držanie tela, u tanečníka sa navyše výraznejšie ako pri iných tancoch rozvíja pohyblivosť, cit pre hudbu a rytmus a zlepšuje sa koordinácia pohybov. Dokonca, tento tanec údajne pomáha ženám, ktoré majú problémy s otehotnením.



PROGRAM


piatok 19. septembra - odborné tanečné semináre
Teresa Tomas (Španielsko) - Technique & tabla solo, Sahar (ČR) - Magrebské folklóry (Maroko, Alžír, Tunis)
sobota 20. septembra – medzinárodná súťaž v orientálnom tanci a galashow
nedeľa 21. septembra - odborné tanečné semináre
Karolina Idrisová (ČR) – Baladi/shabe, Nakari (Rakúsko) - Dynamic Duels, Serkan Tutar (Belgicko/Turecko) – Differences between Egyptian and Turkish style, Shaba (Maďarsko) – Khaleegy, Serkan Tutar (Belgicko/Turecko) – Turkish gypsy Romani style

Komentáre