Hudba a film

Sam Smith sa stal kráľom hudobného galavečera Grammy

"Pharrell Williams a Rosanne Cash si odnášajú po tri ocenenia. "

Webmagazin.sk/TASR, 9. februára 2015 14:45
Anglický spevák a textár Sam Smith ďakuje po získaní ocenenia v kategórii objav roka na 57. udeľovaní hudobných cien Grammy v americkom Los Angeles 0. februára 2015. Foto: TASR/AP
Anglický spevák a textár Sam Smith sa v noci nadnes stal kráľom udeľovania hudobných cien Grammy v Los Angeles. Domov si berie tri zo štyroch najvýznamnejších ocenení - za pieseň a nahrávku roka za "Stay With Me" a taktiež za objav roka. Ocenenie za album roka dostal americký hudobník Beck.

Smith okrem toho dostal ocenenie aj za najlepší popový vokálny album ("In the Lonely Hour"). Beckov top album "Morning Phase" zároveň dostal cenu aj za najlepší rockový album.

Kanye West takmer napochodoval na pódium, keď Prince oznámil Beckovo meno. Niektorí v publiku vyzerali byť šokovaní, vrátane Pharrella Williamsa a Questlova, uviedla agentúra AP.



Pharrell Williams a Rosanne Cash si odnášajú po tri ocenenia. Pharrela odmenili za najlepší popový sólo výkon za živú verziu "Happy" z roku 2013. Zároveň zvíťazil aj v kategórii najlepší videoklip k piesni a najlepší súčasný urbánny album za "G I R L".



Rosanne Cash triumfovala v troch kategóriách, pokrývajúcich subžánre americkej tradičnej hudby (American roots performance, American roots song a Americana album).

Po dve Grammy získali Kendrick Lamar (najlepší rapový výkon a najlepšia rapová skladba), Eminem (najlepší rapový album, najlepšia spolupráca rapera a speváka), Chick Corea (najlepšie improvizované džezové sólo, najlepší džezový inštrumentálny album) a filmový soundtrack Frozen (najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá, najlepšia pieseň napísaná pre vizuálne médiá).

Prince zožal aplauz postojačky, keď vyšiel na pódium losangeleského Staples Centra, aby uviedol album roka. "Albumy - pamätáte si ich. Stále sú dôležité," povedal Prince a dodal, že je to ako s knihami.
Smokey Robinson (vľavo) počas odovzdávania ceny Grammy za najlepší R&B koncert speváčke Beyoncé (vpravo) na 57. udeľovaní hudobných cien Grammy v americkom Los Angeles 8. februára 2015. Foto: TASR/AP

Beyoncé dostala ocenenie za najlepšiu R&B pieseň a najlepšie R&B vystúpenie za "Drunk In Love" a surround zvukový album za "Beyoncé."

ODPORÚČAME AJ:
Skupina Družina oslavuje znovuzrodenie novým albumom
Opera Blúdiaci Holanďan zamieri aj do slovenských kín
Ewa Farna pripravuje akustické turné, príde aj do Bratislavy
Boba Marleyho pochovali s marihuanovým jointom
Začína festival Berlinale, možno ho nazvať aj festivalom silných žien

Komentáre