Hudba a film

Opera Blúdiaci Holanďan zamieri aj do slovenských kín

"Príbehom kapitána, núteného brázdiť moria na večnosť, až kým ho neoslobodí pravá láska dobrej ženy a osamelého dievčaťa, ktoré túži po jeho záchrane, Wagner vytvoril dve nezabudnuteľné postavy."

Webmagazin.sk/TASR, 8. februára 2015 7:00
Ukážka z inscenácie opery od Richarda Wagnera - Blúdiaci Holanďan. Foto: www.operadream.com
Operu Blúdiaci Holanďan uvedú kiná Cinemax v priamom prenose z londýnskej Royal Opera House v utorok 24. februára. Prvé veľdielo Richarda Wagnera rozvíja témy večného zatratenia a spásy, ktoré nemeckého hudobného skladateľa fascinovali počas celého trvania jeho kariéry. Príbehom kapitána, núteného brázdiť moria na večnosť, až kým ho neoslobodí pravá láska dobrej ženy a osamelého dievčaťa, ktoré túži po jeho záchrane, Wagner vytvoril dve nezabudnuteľné postavy pohybujúce sa na hrane ľudských emócií.

V modernej inscenácii režiséra Tima Alberyho z roku 2009 sa v úlohe búrlivého Holanďana predstaví waleský basbarytonista Bryn Terfel, postavu vizionárskej Senty stvárňuje kanadská sopranistka Adrianne Pieczonka. Orchester bude viesť dirigent "zbožňovaný pre jeho interpretácie jedinečnej Wagnerovej hudby" Andris Nelsons. Priamy prenos opery si môžu pozrieť diváci v kinách v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Poprade, Trenčíne, Trnave a Žiline. Pre TASR informovala za spoločnosť Cinemax Barbora Drobná.

Ukážka z hry Blúdiaci Holanďan



ODPORÚČAME AJ:
Festival Sziget 2015 odštartuje Robbie Williams
Novinky roku 2015: Toto sú najočakávanejšie hudobné albumy
United 5 predstavili klip k piesni Longest Summer
Langerová prináša zmierenie, nádej, iróniu osudu, smútok i radosti
To tu ešte nebolo: Puskailer a Madej v komédii o slovenskom šoubiznise

Komentáre