Hudba a film

Boba Marleyho pochovali s marihuanovým jointom

"Pri slove pop si svet spomenie na Michaela Jacksona. Keď sa povie „reggae“, určite si každý vybaví jamajského speváka Boba Marleyho. "

Tomáš Kušnír, 6. februára 2015 13:20
Bob Marley Foto: TASR/AP
Celým menom Robert Nesta „Bob“ Marley pochádzal zo skromných pomerov a už v mladom veku sa stretol s rasizmom. Prišiel rok 1964 a jamajský hudobník založil spolu s dvomi ďalšími členmi ska-soulovú kapelu The Wailers. Počas desiatich rokov skupina nahrala množstvo hitov. Narodil sa 6. februára 1945 a dnes by mal 70 rokov.

Bob Marley sa vydal na sólovú dráhu reggae speváka. Autor hitov No Woman, No Cry, Buffalo Soldier či One Love, žil bohémskym životom. Fajčil marihuanu a dodnes je asi najznámejším muzikantom, ktorý užíval túto drogu. Podľa jeho oficiálnej stránky mal najmenej jedenásť detí od rôznych žien.



V lete 1977 mu diagnostikovali rakovinu, no Bob Marley odmietol amputáciu, pretože vyznával rastafariánstvo, ktoré hlása, že telo musí byť celok. O štyri roky neskôr ho choroba dostala a v máji 1981 sa na hudobnom nebi rozžiarila ďalšia hviezda. Jeho pohreb bol zaujímavý. Pochovali ho s futbalovou loptou, marihuanovým jointom, bibliou, gitarou a prsteňom.



Spevák, ktorý slúžil ako svetový ambasádor reggae muziky, má na konte 75 predaných albumov a patrí medzi najlepších umelcov 20. storočia. Sláva tohto rytmického gitaristu z Jamajky neskončila jeho smrťou. V roku 1994 bol uvedený do Siene slávy a v roku 2001 ho ocenili soškou Grammy za celoživotné dielo.

Slávne výroky reggae hudobníka:
„Hudba má jednu dobrú vec. Keď ťa to zasiahne, necítiš bolesť.“
„Nemám vzdelanie. Mám inšpiráciu. Ak by som bol vzdelaný, bol by som blbec.“
„Pravdou je, že každý ťa zraní. Musíš nájsť ľudí, pre ktorých sa oplatí trpieť.“
„Rastafariánstvo nie je kultúra, je to realita.“


ODPORÚČAME AJ:
Jan Svěrák: Kolja mu priniesol Oscara, dnes oslavuje päťdesiatku
Werich rozosmieva aj dnes, úsmev vždy považoval za sviatok tváre
Sestrička zo seriálu Pohotovosť Maura Tierneyová má päťdesiatku
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá

Komentáre