Hudba a film

Kino novinky týždňa: Liam Neeson v akčnej zabijackej úlohe

"Po týždni sa vraciame k najnovším filmom. Počas tohto týždňa sa vám predstaví známy herec Liam Neeson vo filme Nočný bežec."

Matej Martinček, 11. marca 2015 7:00
Liam Neeson a herci vo filme Nočný bežec Foto: csfd.cz

Dva dni, jedna noc


Sandra pracuje v miestnej solárnej elektrárni a práve sa zotavuje z depresií, ktoré boli dôvodom jej častej absencie v práci. Vedenie spoločnosti nemá záujem o takýchto zamestnancov, no nechce vystupovať v zlom svetle. Finálne rozhodnutie o Sandrinom osude tak necháva na jej kolegoch, ktorí majú určiť, či Sandra o prácu príde alebo nie. Ak áno, budú si môcť ponechať svoje ročné bonusy vo výške 1000 Eur, a ak nie, tak o ne prídu. Sandra sa nevzdáva a počas dvoch dní a jednej noci sa zo všetkých síl snaží presvedčiť kolegov, aby sa rozhodli v jej prospech. Sandrina prosba je jednoduchá: “Neľutujte ma! Len sa skúste vžiť do mojej situácie.
Hlavnú postavu vo filme presvedčivo stvárnila francúzska herečka Marion Cotillard, ktorá sa tak zaradila k malej hŕstke známých a zároveň oceňovanejších hercov (Olivier Gourmet, Jérémie Renier a i.), vystupujúcich vo filmoch bratov Dardennovcov.

Trailer k filmu Dva dni, jedna noc


Nočný bežec


Film hovorí o kedysi skvelom nájomnom vrahovi Jimmym Conlonovi (Liam Neeson), ktorý mal prezývku "Gravedigger". V súčasnosti je už 55-ročný Jimmy iba tieňom seba samého a hriechy svojej minulosti sa snaží vyriešiť pri poháriku whisky. Jeho najlepším priateľom je starnúci mafiánsky boss Shawn Maguire (Ed Harris). Zvláštnu trojicu dopĺňa detektív, ktorý je už tridsať rokov o krok pozadu za Jimmym. Život unaveného zabijaka naberie rýchly spád, keď sa podsvetie rozhodne zlikvidovať jeho syna Mika (Joel Kinnaman), ktorého kedysi dávno opustil. Jimmy má presne jednu noc na to, aby sa rozhodol, či zachová lojalitu svojej zločineckej rodine alebo ostane verný rodine skutočnej.

Trailer k filmu Nočný bežec


Tri srdcia


Za osudovým stretnutím Marca a Sylvie stojí jednoduchá vec - zmeškaný vlak. Prežiarená noc francúzskeho provinčného mestečka potom nabáda k príjemnej prechádzke a nezáväznej konverzácii dvoch doteraz cudzích ľudí. Bolo by však škoda nevyužiť tejto až neuveriteľnej harmónie, ktorá medzi oboma panuje. Ideálnym miestom na ďalšie rendez-vous je potom Paríž. Zamilovaného Marca však zradí jeho vlastné srdce a vinou náhleho infarktu schôdzku nestihne. Bez kontaktu však ťažko nájde ženu svojich snov. Vo svojom pátraní po osudovej žene Marc stretáva inú: Sophie. Netuší, že Sophie je Sylviinou sestrou a tak sa znovu stretávajú. Ich jedinečná harmónia stále pretrváva ... ale je už príliš neskoro ...

Trailer k filmu Tri srdcia


Zbohom jazyku


Pilier francúzskej novej vlny Jean-Luc Godard bol pravdepodobne najvplyvnejším filmárom povojnového obdobia. Jeho priekopnícke roky sa začali v roku 1959 jeho celovečerným hraným debutom Na konci s dychom (Bout de Souffle). Godard vtedy spôsobil doslova revolúciu v dovtedajších filmových postupoch, uvoľnil filmové médium z pút a „prepísaním“ dlho uznávaného filmového jazyka zaviedol nové pravidlá filmového rozprávania, práce so zvukom a s kamerou. Aj vo svojich neskorších filmoch intenzívne a šokujúco narúšal kontinuitu filmového deja a nabúraval dovtedy zaužívaný systém filmovej výroby, distribúcie a exhibície, ktorý podliehal konvenciám hollywoodskej továrne na sny. Vytvoril úplne nový vzorec filmovej tvorby.

Trailer k filmu : Zbohom jazyku


Vybíjaná


Vybíjaná je groteskou o priateľstve, osudových láskach, kráse a „ošklivosti“, alkohole a hľadaní ľudského šťastia. V niekoľkých časových rovinách rozpráva príbeh spolužiakov, ktorí spolu prežívajú rôzne životné etapy. Ocitáme sa na stretávke gymnazistov po niekoľkých rokoch. Navonok banálna situácia dáva priestor nielen pre sentimentálne spomienky, ale predovšetkým k bilancii nenaplnených túžob i uskutočnených snov a prežitého života.

V centre príbehu sú traja kamaráti – Jeff, Skippy a Tom, ktorých životné peripetie neustále vracajú do spoločného bydliska – staromládeneckého brlohu, ktoré sa pre nich stáva útočiskom podľa toho, ako získavajú či strácajú životné partnerky. Ich protipólom sú dve ženské hrdinky – triedna kráska Eva, ktorá sa stane postupne objektom lásky všetkých spolužiakov a šeredná Hujerová, ktorej schopnosť sebaironického nadhľadu dáva nielen schopnosť prežiť vo svete krásnych, ale nájsť i vlastnú cestu k šťastiu.

Trailer k filmu Vybíjaná


Hľadanie Vivian Maier (2013)


Film hľadanie Vivian Maier je strhujúcim, ale najmä pravdivým príbehom o čudáckej a uzavretej žene, ktorá disponovala takým nadaním a empatiou, že fotografie, ktoré nikdy nikomu neukázala dnes dobýjajú najprestížnejšie výstavy na celom svete a budú zachované ako cenné dedičstvo pre ďalšie generácie.

Trailer k filmu Hľadanie Vivian Maier


ODPORÚČAME AJ:


BERLINALE: Zlatého medveďa získal iránsky režisér Džafar Panahí
Spevák skupiny No Name Igor Timko sa objaví na scéne SND
Imagine Dragons vydali album Smoke + Mirrors
Katy Perry žiarila medzi hviezdami na Grammy Awards 2015
Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

Komentáre