Hudba a film

Kino novinky týždňa: Prežiť, znamená dodržať pravidlá kmeňa

"Internátna škola pre hluchonemých má drsné pravidlá. "

Webmagazin.sk, 19. novembra 2014 10:00
Foto: filmeurope.sk


Celovečerný debut ukrajinského režiséra Myroslava Slaboshpytskiy predstavuje výnimočný filmársky počin, pretože jeho filmové rozprávanie je založené na realistických obrazoch s posunkovou rečou a precíznou prácou s priestorom a zvukom.

Kmeň


Hluchonemý teenager Sergey nastúpi do špecializovanej internátnej školy. Aby tu "prežil", stáva sa členom divokej organizácie, tzv. kmeňa. Postupne sa zžíva s miestnym prostredím a prispôsobuje sa jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmeňových konkubín však prerastie v lásku a Sergey proti svojej vôli musí porušiť všetky nepísané pravidlá spoločenskej hierarchie kmeňa.

Film Kmeň mal premiéru v roku 2014 na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v rámci Týždňa kritikov a ihneď po svojom uvedení si získal sympatie divákov i kritikov. Dôkazom jeho vrelého prijatia sú tri festivalové ocenenia, ktorá si z Cannes odniesol – Cenu Grand Prix, Cenu Visionary Award a Cenu Gan Foundation Support for Distribution. Českí diváci ho po prvýkrát mohli vidieť na MFF Karlovy Vary 2014 a v tom istom roku aj slovenské publikum v rámci Art Film Festu.



ODPORÚČAME AJ:
Úžasné filmové triky v novom Draculovi, Darcovi a Labyrinte
Svet spozná muža, ktorý zabil Usámu bin Ládina
Nekonečná láska: Týchto päť filmov by mal vidieť každý romantik
Kino novinky týždňa: Odhaľte najväčšiu záhadu života
Kino novinky týždňa: Zachráni najodvážnejšia misia v histórii ľudstvo?

Komentáre