Hudba a film

Jozef Banáš uvádza v Indii nemeckú literatúru

"Jeho esej o Goethem otvára najnovšie špeciálne vydanie literárneho časopisu Saar Sansaar."

Webmagazin.sk/TASR, 11. apríla 2015 9:00
Na fotke Jozef Banáš. Foto: TASR
Zdá sa, že po vydaní Zóny nadšenia, prvého slovenského románu v hindštine, čo je tretí najrozšírenejší jazyk na svete a hovorí ním 340 miliónov ľudí, sa Jozef Banáš v Indii udomácňuje. Veľkej cti sa dostalo Banášovi, keď jeho esej o Goethem otvára najnovšie špeciálne vydanie literárneho časopisu Saar Sansaar, venované literatúre nemecky hovoriacich krajín.

Goethe



Ako uviedol vydavateľ a šéfredaktor časopisu Amrit Mehta, ktorý sám esej z nemčiny preložil, "prvý príspevok tohto čísla pochádza z pera Jozefa Banáša, najpopulárnejšieho slovenského spisovateľa, ktorý vzdal hold životu a dielu Johanna Wolfganga von Goethe. Goethe predstavuje najväčšieho básnika, ktorý sa kedy v nemecky hovoriacom svete zrodil, a jedného z najväčších svetových spisovateľov všetkých čias. Goethe veril v rovnosť náboženstiev, jeho filozofia sa veľmi podobala nášmu konceptu Sarvadharma sambhaav.

Goethe, ktorý pre celý svet zaviedol axióm 'Svetovej literatúry', obdivoval nielen Moliera, Swedenborga, Corneilla, Shakespeara, Kanta a Lessinga, ale aj Kálidásu a jeho drámu Abhidžnánašakuntala (Poznávacie znamenie Šakuntaly).

Sarvadharma sambhaav



Táto esej ponúka dobrú príležitosť pre tých milovníkov nemeckej literatúry, ktorí nie sú natoľko oboznámení s rôznymi aspektmi života a čias Johanna Wolfganga von Goethe"
.

Sarvadharma sambhaav je indický koncept zahrňujúci rovnosť všetkých náboženstiev. Frázu prvýkrát použil v septembri 1930 Mahatma Gandhi v príhovore adresovanom svojim prívržencom, v ktorom sa snažil utíšiť nepokoje medzi hindmi a moslimami ku koncu britskej vlády v Indii.

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

ODPORÚČAME AJ:


BERLINALE: Zlatého medveďa získal iránsky režisér Džafar Panahí
Spevák skupiny No Name Igor Timko sa objaví na scéne SND
Imagine Dragons vydali album Smoke + Mirrors
Katy Perry žiarila medzi hviezdami na Grammy Awards 2015
Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

Komentáre