Hudba a film

Highlighty týždňa: Viete, kto ovládol hudobné ceny Grammy?

"Zlaté gramofóny sú považované za najdôležitejšie hudobné ceny na svete."

Webmagazin.sk/Tomáš Kušnír, 23. februára 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Britský spevák Ed Sheeran získal jednu z hlavných tohtoročných cien Grammy za svoju skladbu "Thinking Out Loud", ktorá bola vyhlásená za pieseň roka a zároveň najlepší popový sólový prednes. Ceny za najlepší popový vokálny album a najlepší videoklip si odniesla Taylor Swiftová, víťazom v najmenej piatich kategóriách je raper Kendrick Lamar pochádzajúci priamo z Kalifornie. Zlaté gramofóny, ktoré odovzdajú v priebehu galavečera v niekoľkých desiatkach kategórií, sú považované za najdôležitejšie hudobné ceny na svete.


Zomrel taliansky spisovateľ a filozof Umberto Eco


Taliansky spisovateľ a filozof Umberto Eco zomrel počas piatkovej noci vo veku 84 rokov. Úmrtie svetoznámeho filozofa, ktorý sa preslávil románmi Meno ruže (1980) či Foucaultovo kyvadlo, oznámila rodina. Eco skonal vo svojom dome, uviedli pozostalí bez ďalších podrobností.

Daniel Craig možno končí ako James Bond


Daniel Craig na premiére poslednej bondovky Spectre Foto: TASR/AP
Pre Daniela Craiga mohol byť ostatný film o dobrodružstvách agenta 007 Jej Veličenstva Jamesa Bonda (Spectre) posledným, v ktorom stvárnil túto populárnu postavu. Herec bude v budúcnosti účinkovať v seriáli Purity podľa rovnomenného románu Jonathana Franzena. Denník The Sun dal priamu súvislosť medzi obe informácie v tom zmysle, že Craig opustí Jamesa Bonda kvôli projektu Purity. Daniel Craig sa ešte v októbri 2015 vyjadril, že by si radšej prerezal žily, ako by ešte raz stvárnil Jamesa Bonda.

Filmové ceny BAFTA ovládla dráma Zmŕtvychvstanie


Na snímke herec Leonardo DiCaprio počas scény z filmu Zmŕtvychvstanie (The Revenant), ktorý režíroval mexický režisér Alejandro González Iňárritu. Foto: TASR/AP
Dráma Zmŕtvychvstanie získala v nedeľu večer v Londýne päť cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Zvíťazila v hlavných kategóriách najlepší film, herec v hlavnej úlohe (Leonardo DiCaprio) a najlepší režisér (Alejandro G. Iňárritu). Triumfovala aj v technických kategóriách najlepšia kamera a zvuk. Iňárritov najnovší film získal od svojej americkej premiéry začiatkom januára už viacero ocenení vrátane Zlatého glóbusu a s 12 nomináciami je tohtoročným favoritom Oscarov.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Nový účes s príchodom jari: Inšpirujte sa hviezdami z Grammy 2016
Whoopi Goldbergová: Ak niekoho vo vzťahu dopĺňate, mali by ste utekať
Nečakaná správa: Vyjde ôsmy príbeh zo sveta Harryho Pottera
Toto je budúcnosť dronov: Vrtuľník a RC auto v jednom
Tuhé kolená? Experti odhalili spôsoby, ako zahnať bolesť kĺbov

Komentáre