Hudba a film

Do kín vstupuje prvý iránsky upírsky western Sama nocou tmou

"Vizuálne výrazný a svojrázny debut Any Lily Amirpour vznikol v americkej produkcii. Vyniká pôsobivou ponurou atmosférou, svojráznym humorom a premyslenými odkazmi na symboly západnej popkultúry."

Webmagazin.sk/TASR, 9. apríla 2015 16:00
Ilustračné foto z filmu. Foto: asfk.sk
Po uvedení na MFF Febiofest vstupuje dnes do slovenských kín film Sama nocou tmou (A Girl Walks Home Alone at Night, 2014) iránskej režisérky Any Lily Amirpour. Nezvyčajný čierno-biely titul má ambíciu zaujať nielen filmových, ale aj hudobných fajnšmekrov. Odohráva sa vo fiktívnom iránskom Skazenom meste, domove pasákov, dílerov a prostitútok, kde sa po nociach túla Dievča - mladá osamelá upírka, ktorá nastoľuje poriadok podľa vlastných pravidiel.

Z osamelej a smutnej rutiny ju vytrhne až nečakané stretnutie s perzským Jamesom Deanom, chlapcom menom Arash. Tento mladý muž je totiž posledným obyvateľom tohto mesta, ktorý si uvedomuje rozdiel medzi dobrom a zlom.

Vizuálne výrazný a svojrázny celovečerný debut Any Lily Amirpour, ktorý však nie je pre každého diváka, vznikol v americkej produkcii. Vyniká pôsobivou ponurou atmosférou, svojráznym humorom a premyslenými odkazmi na symboly západnej popkultúry. Hovorí sa o ňom ako o prvom iránskom upírskom spaghetti westerne a odráža režisérkinu záľubu v brakových žánroch.

Trailer k filmu

Zdroj:Youtube.com

Výsledkom je šikovný a ťažko zaraditeľný žánrový mix, ktorý v sebe nezaprie inšpiráciu hororovými filmami, westernom, komiksom a iránskou novou vlnou. Atmosféru dopĺňa pôsobivý soundtrack, na ktorom si režisérka (a tiež hudobníčka) dala obzvlášť záležať.

Skazené mesto



Film uviedol festival Sundance v roku 2014 a medzi výkonnými producentmi figuruje aj americký herec Elijah Wood. Odprezentovali ho festivaly po celom svete a na svojom konte má snímka napríklad cenu Objav roka pre Anu Lily Amirpour z festivalu Deauville či Zvláštne uznanie z MFF Havaj. Sama režisérka sa na margo svojho filmu vyjadrila: "Je to, ako keby spolu Sergio Leone a David Lynch mali malého iránskeho rockera a opatrovať im ho prišiel Nosferatu." Filmárka svoje dielo nemohla nakrúcať v Iráne, ale ani to ju nezastavilo a Skazené mesto našla v kalifornskej púšti. "Vytvorila som si svoj vlastný vesmír, v ktorom platili moje vlastné pravidlá," dodala.

I Feel Stupid (2012) a A Little Suicide (2012)



Ana Lily Amirpour je režisérka, scenáristka, producentka a herečka s iránskymi koreňmi, dlhé roky žijúca v USA. Jej život sa vždy spájal s umením. Venovala sa maľbe, sochárstvu a bola aj basgitaristkou a frontmankou artrockovej skupiny. Prvý film nakrútila ešte ako 12-ročná, ale naplno sa mu začala venovať až po tom, čo sa presťahovala do Los Angeles. Medzi jej diela patria krátke filmy I Feel Stupid (2012) a A Little Suicide (2012). Jej celovečerný debut Sama nocou tmou mal premiéru na filmovom festivale Sundance 2014 v sekcii Next. Okrem toho vytvorila aj sériu komiksových kníh s rovnomenným názvom, ktorá mapuje príbehy tejto osamotenej upírky známej len ako Dievča.

Film Sama nocou tmou prináša do slovenskej kinodistribúcie od 9. apríla Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Zdroj: www.asfk.sk

ODPORÚČAME AJ:


BERLINALE: Zlatého medveďa získal iránsky režisér Džafar Panahí
Spevák skupiny No Name Igor Timko sa objaví na scéne SND
Imagine Dragons vydali album Smoke + Mirrors
Katy Perry žiarila medzi hviezdami na Grammy Awards 2015
Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

Komentáre