Hudba a film

Animák Ako vzniká tornádo smeruje do kín, nenechajte si ho ujsť

"Veselý animák pre deti aj dospelých originálnym spôsobom a výtvarným spracovaním rozpráva, ako sa z molekúl jedného dňa stane tornádo."

Webmagazin.sk/TASR, 25. novembra 2014 8:00
Záber z filmu Ako vzniká tornádo. Foto: filmeurope.sk


Príbeh rodiny molekúl teplého vzduchu v animovanom filme Veroniky Kocourkovej Ako vzniká tornádo prichádza do kín od 4. decembra ako predfilm rodinnej celovečernej snímky Magické striebro - Hľadanie kúzelného rohu.

Veselý animák pre deti aj dospelých, ktorý originálnym spôsobom a výtvarným spracovaním rozpráva, ako sa z molekúl jedného dňa stane tornádo, sa na filmové plátna dostal vďaka Medzinárodnému festivalu animovaných filmov Fest Anča, na ktorom mu mediálna spoločnosť Film Europe Media Company udelila koncom júna distribučnú cenu Anča D Award.

Do slovenskej súťaže festivalu bolo prihlásených až 44 snímok, z ktorých desať postúpilo do užšieho výberu. "Animované filmy máme radi a myslíme si, že ich v slovenských kinách nie je dosť," zhodnotila Eva Ujlakyová z Film Europe.

"Udelením tohto ocenenia chceme podporiť mladých tvorcov a pomôcť propagácii ich krátkych animovaných filmov. Budeme sa preto snažiť premietnuť víťaznú snímku Veroniky Kocourkovej čo najväčšiemu počtu divákov na Slovensku. Keďže ju uvádzame spolu s rodinným filmom pred Vianocami, verím, že sa nám to podarí," dodala na margo krátkeho animovaného filmu, ktorý sa bude v mesiacoch december a január premietať pred každým filmom uvedeným v bratislavskom Kine Film Europe na Štefánikovej ulici.
Záber z filmu Ako vzniká tornádo. Foto: filmeurope.sk

V predpremiére si snímku Ako vzniká tornádo môžu pozrieť diváci v uvedenom kine už 27. novembra počas špeciálnej projekcie Best of Fest Anča 2014. Vstup na podujatie je voľný.

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča sa koná každý rok v júni a prináša do Žiliny to najlepšie, čo sa za ostatné dva roky vytvorilo vo svete animácie. Počas piatich dní ponúka vo svojom programe aj prednášky, workshopy, odborné diskusie, výstavy či koncerty. Ďalší ročník sa uskutoční od 24. do 28. júna 2015. TASR informovala PR manažérka festivalu Mária Hejtmánková.

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Prežiť, znamená dodržať pravidlá kmeňa
JIŘÍ MACHÁČEK: Právo som študoval len preto, aby som nešiel na vojnu
Tieto filmy musíte vidieť: V slovenských kinách lámu rekordy
Úžasné filmové triky v novom Draculovi, Darcovi a Labyrinte
Nekonečná láska: Týchto päť filmov by mal vidieť každý romantik

Komentáre