Cestovanie

Svetové médiá píšu o Slovensku: Odporúčajú Tatry aj Banskú Štiavnicu

"Kam by ste turistov na Slovensku pozvali vy?"

Webmagazin.sk/Katarína Bačová, 11. marca 2016 14:00
Zahraničné médiá kladne ohodnotili aj lyžovačku v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Branislav Račko
Slovensko prestáva byť prehliadanou turistickou destináciou. Zahraničné médiá objavili naše lyžiarske strediská, ale aj kultúrne bohatstvo a pamiatky.

"Teší nás, že zahraničné médiá a bloggeri sprostredkúvajú svoje vlastné skúsenosti a zážitky zo Slovenska a inšpirujú svojich čitateľov na návštevu našej krajiny. Aj vďaka tomu sme dosiahli historický rekord 4,3 milióna cestovateľov, ktorí prišli na Slovensko v roku 2015,“ hovorí Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry cestovného ruchu. Články na zahraničných serveroch hodnotí ako skvelý spôsob, ako k nám prilákať turistov. Čo teda najviac zaujalo zahraničných reportérov?

Na Slovensko aj s karavanom


V svetových médiách majú Tatry nálepku skvelej lyžovačky. Vo Vysokých Tatrách má dobrú povesť hlavne Tatranská Lomnica, v Nízkych Tatrách preferujú Jasnú. Maďarský portál Origo zaujala nielen úroveň svahov, ale predovšetkým priateľský personál vo Vysokých Tatrách. Ocenili tiež veľmi dobré vlakové spojenie z Budapešti. Dánov, ktorí sa už nabažili talianskych či rakúskych stredísk, láka do Tatier miestny MXmeteoexpress. Naše veľhory sú atraktívne aj v lete. Na svoje si podľa fínskeho časopisu Camper prídu aj karavanisti. Čaká ich tatranská turistika, jedinečné výhľady a prijateľné ceny.

Japonci obdivujú maľované domčeky


U novinárov z Japonska najviac zarezonoval Vlkolínec. UNESCO pamiatku zaradilo Japonské združenie cestovných kancelárií medzi najvýraznejšie európske skvosty. Historická Banská Štiavnica zabodovala zase v Mexiku.

Od roku 1993 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj historické jadro Banskej Štiavnice a technické pamiatky v jej okolí. Zápis priniesol mestu mimoriadnu prestíž. Na snímke Hlavná ulica. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Bratislava medzi desiatimi najatraktívnejšími mestami


Slovensko stojí za návštevu aj podľa blogerov a odbornej verejnosti. Blogerka Nina Kogej zo Slovinska na svojom blogu odporúča 12 vecí, ktoré by ste mali v Bratislave zažiť. Odborný Kongres Magazine zaradil Bratislavu medzi 10 najzaujímavejších miest na usporiadanie medzinárodného kongresu. Britský The Telegraph patrí k fanúšikom nášho hlavného mesta tiež. Ocenil aj rieku Dunaj, ktorá skončila medzi štrnástkou najkrajších riek Európy.

Z akých krajín k nám prišlo najviac turistov v roku 2015?
KrajinaPočet návštevníkov
1.Česká republika508 000
2.Poľsko168 000
3.Nemecko158 000
4.Rakúsko81 000
5.Maďarsko70 000
6.Veľká Británia65 000
7.Taliansko 59 000
 8. Ukrajina 51 000
 9. USA 40 000
 10. Taliansko 37 000


V minulosti priniesli tipy na výlety vo Vysokých Tatrách prestížne americké noviny LA Times, na lyžovačku na Slovensku pozývali britské noviny The Times. Dovolenku na Slovensku odporúčali aj cestovateľské portály CNN, BBC, The Economist, TripAdvisor či Lonely Planet.
Kam by ste pozvali turistov na Slovensku vy?

ODPORÚČAME TIEŽ:
Navarte turistom svoje najlepšie domáce špeciality
Dražovský kostolík sme nosili v peňaženke. Bol súčasťou 50-korunáčky
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Bratislavy na české hranice
Panoramatické a sférické fotky: Ako ich vyrobiť?

Komentáre