Cestovanie

Rodinný skanzen uchováva pamiatku na život a prácu našich predkov

"Za rozsiahlou zbierkou 3600 kusov rôznych historických predmetov Miroslava Mišeka stojí láska k starožitnostiam."

TASR, 22. júla 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko
V malebnej dolnooravskej obci Jasenová, ktorá je preslávená najmä ako rodisko spisovateľa Martina Kukučína, sa skrýva turistom menej známy rodinný Skanzen pod Chočom. Za rozsiahlou zbierkou 3600 kusov rôznych historických predmetov Miroslava Mišeka stojí láska k starožitnostiam, rešpekt k životu a práci našich predkov a hrdosť na vlastné korene.

"Tie predmety, ktoré v skanzene máme, zbieram roky a majú nevyčísliteľnú hodnotu. Keďže nemáme iný zdroj financovania, ťažko som pracoval, aby som si ich mohol kúpiť. Vždy, keď som niekde niečo našiel, tak som si to odpracoval. Veľakrát potom za mnou prišli bývalí majitelia predmetu a keď videli, ako viem vzácne kúsky opraviť a zreštaurovať, chceli ich získať späť," povedal pre TASR. Peniaze nezískava rodina Mišekovcov ani na vstupnom, návštevu skanzenu majú záujemcovia zadarmo. Navyše turistov pohostia bryndzovými haluškami alebo strapačkami.

Snahou Miroslava Mišeka je tiež zachovať posolstvo o živote rodín v minulosti aj pre budúce generácie. "Mám veľkú radosť zo všetkých vecí, ktoré mám po rodičoch alebo po starých rodičoch. Je úžasné, ako vedeli vyrobiť rôzne predmety bez hobľovačky a iných nástrojov, len tak na kolene," vysvetlil s tým, že v zbierke má mnoho starobylých a vzácnych predmetov z rôznych oblastí života - od poľnohospodárstva, tesárstva, cez krajčírstvo a obuvníctvo. Návštevníci uvidia aj ukážku zariadenia vtedajších obydlí, izieb a kuchýň. O každom predmete si vypočujú aj rozsiahly výklad.

"Mnoho vzácnych vecí som zdedil po svojej rodine. Napríklad vyšívané obrusy od mojej mamky, alebo vojenskú výbavu po otcovi. Bojoval ako jeden z najmladších veliteľov v druhej svetovej vojne, dokonca po boku generála Ludvíka Svobodu. Smutné je, že veľa vecí aj z tohto obdobia mi zmizlo," doplnil Mišek s tým, že vo svojom skanzene má aj rôzne staré knihy, biblie, pečate či drevené lyže od olympijského víťaza vo vytrvalostnom behu Emila Zátopka. "Len za tieto lyže som u neho pracoval pár dní v Mladej Boleslavi," dodal.

Skanzen pod Chočom otvára turistom svoje brány každú nedeľu od 13.00 do 18.00 h. Expozíciu počas pracovného týždňa navštevujú aj školské výlety. V prípade záujmu o návštevu mimo otváracích dní je však potrebné objednať sa vopred.

ODPORÚČAME AJ:
Banské múzeum v prírode ponúka lákavú možnosť sfárať do podzemia
Skanzen pochádza zo Švédska, kde zriadili prvý v roku 1891
Do Angkor Vat v Kambodži vás pustia len vhodne oblečených
Poznávacie výlety nie sú pre každého. Na toto sa pripravte

Komentáre