Cestovanie

Obdivujte kopce Malých Karpát zo Smolenického zámku

"Smolenický zámok je najmladší zámok na Slovensku. Bol vybudovaný iba v 20. storočí na pozostatkoch starého hradu."

TASR, 1. augusta 2015 10:00
Smolenický zámok. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Smolenický zámok nad obcou Smolenice pri Trnave v Malých Karpatoch otvoril aj toto leto brány pre návštevníkov. Od júla do konca augusta si možno už 14. rok pozrieť jeho interiér a kochať sa pohľadom z jeho veže, a to každý deň v čase od 10. do 18. hodiny.

"Prehliadka sa začína na dolnom nádvorí," informoval TASR riaditeľ zámku - Kongresového centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Karol Volner. Trvá zhruba 35 minút a končí sa výstupom po 99 schodoch na vyhliadkovú vežu. Odtiaľ vidno na jednej strane rovnú Trnavskú tabuľu a na druhej strane kopce Malých Karpát. Cestou na vrchol veže si možno pozrieť aj dve zaujímavé výstavy – históriu detského kočíka s 32 zaujímavými exponátmi detských kočíkov, ako aj ich hračkárskych podôb, a kolekciu papierových modelov dominánt Trnavy a ďalších slovenských miest. Obe sú zo súkromných zbierok.

Najmladší na Slovensku


Smolenický zámok je najmladší zámok na Slovensku. Bol vybudovaný iba v 20. storočí na pozostatkoch starého hradu. Majiteľ Jozef Pálffy, ktorý sa vzhliadol v zámkoch Francúzska, ho dal postaviť podľa projektu architekta Jozefa Huberta. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. V roku 1953 bol odovzdaný SAV, aby sa stal reprezentačným miestom na stretnutia vedcov z celého sveta. Počas roka sa v ňom konajú mnohé vedecké i spoločenské podujatia. Turisti však v priebehu leta rokovania akademikov nenarúšajú, tí v tom čase čerpajú svoje akademické prázdniny.

Vo vnútri zámku je niekoľko historizujúco upravených salónov a chodieb, ale nenachádza sa tam žiadne historicky cenné vybavenie. Vidieť možno červený, žltý i modrý salónik, zasadaciu sieň, poľovnícky salónik i ďalšie priestory. Sprievodcovia najmä staršej generácii návštevníkov ukážu, kde spal v roku 1961 počas návštevy generálny tajomník sovietskych komunistov Nikita Chruščov. Ubytovaní na zámku boli aj prezidenti Michal Kováč a Václav Havel i premiéri V4.

Okolie zámku ponúka pešie turistické výlety na malokarpatské kopce, do jaskyne Driny, na praveké hradisko Molpír. V obci Smolenice je pamätná izba i hrob vynálezcu padáka Štefana Baniča i múzeum Molpír, tiež hrobka posledných vlastníkov zámku rodiny Pálffyovcov. Cykloturistika má ideálne podmienky, v blízkosti vedie Malokarpatská magistrála, ktorá sa vinie pod úpätím Malých Karpát (najbližšie časti sú z Plaveckého Petra cez Bukovú do Trstína), ale v okolí zámku sú vyznačené aj kratšie cyklocesty. Na zámku si možno bicykle zapožičať. Autom sa dá zájsť do blízkych historicky známych miest, Malý Rím - Trnava je vzdialený niečo cez 20 kilometrov. Priamo pod zámkom sa nachádza udržiavaný rozľahlý a inšpirujúci park s lúkami na pekné prechádzky.

ODPORÚČAME AJ:
Skalné previsy či jaskyne turistu pred bleskami neochránia
Extrémne športy si vyžadujú špeciálne poistenie
Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach
Rozsutec je ako krásna žena, kto ho zbadá, zamiluje sa do neho
Ženská obriezka je v kultúre Masajov najväčším dôvodom na oslavu

Komentáre