Cestovanie

Rozsutec je ako krásna žena, kto ho zbadá, zamiluje sa do neho

"Rozsutec je pre Terchovčanov symbol, neoddeliteľná súčasť každodenného pohľadu na Terchovú a neoddeliteľná súčasť folklóru. "

TASR, 28. júla 2015 8:00
Veľký Rozsutec (1 609,7 m n. m.) je vrch v Krivánskej Malej Fatre. Je považovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Symbol pohoria Malá Fatra, Veľký Rozsutec, je podľa dobrovoľného horského záchranára Jozefa Miča ako krásna žena – kto ho raz zbadá, zamiluje sa do neho.

"Rozsutec je pre nás Terchovčanov symbol, neoddeliteľná súčasť každodenného pohľadu na Terchovú a neoddeliteľná súčasť folklóru. Slovo Rozsutec sa vyskytuje v desiatkach pesničiek. Používajú ho rôzne zoskupenia vo svojich názvoch, či už sú to občianske združenia alebo roľnícke družstvo. Rozsutec je úplne neoddeliteľnou súčasťou Terchovej ako takej," vysvetľuje Mičo.

Veľký Rozsutec s výškou 1610 metrov nad morom je podľa odborníkov najfotogenickejším kopcom na Slovensku. "Rozsutec má obrovskú výhodu, že keď chceme ísť v Tatrách na nejaký končiar, musíme mať sprievodcu, horského vodcu, pripraviť sa, sledovať počasie. Aj kondične by sme mali byť pripravení. Na Rozsutec je to iné. Niekedy sa na obed rozhodnem, že idem vybehnúť a keď je dobré počasie, dá sa to ešte zvládnuť. A pritom tá náročnosť je enormná. Výhľad je odtiaľ famózny a vidieť obrovský kus Slovenska," upozornil dobrovoľný záchranár.

Veľa turistov je podľa neho pristupuje k výstupu na Rozsutec nezodpovedne. "Vystupujú na tento končiar v zlej obuvi a potom, samozrejme, že horská služba má výjazd. V histórii horskej služby boli kolegovia najviac štyrikrát počas jedného dňa niekedy v šesťdesiatych alebo sedemdesiatych rokoch na Rozsutci, boli to väčšinou zlomeniny. Ľudia sú v tomto nepoučiteľní a väčšina úrazov je kvôli tomu, že niečo podcenenia. Ďalšia zvláštnosť je, že najviac úmrtí bleskom sme mali práve na Veľkom Rozsutci. Nevieme, čo tie blesky priťahuje," dodal.
Veľký Rozsutec (1 609,7 m n. m.) je vrch v Krivánskej Malej Fatre. Je považovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pripomenul, že do 17. januára 1985 ešte stála pod Veľkým Rozsutcom chata, ktorá však vyhorela. "Je veľká škoda, že na takom krásnom mieste nie je ubytovacie zariadenie alebo zariadenie, ktoré by poskytlo prístrešie tým, čo sú v núdzi. Určite by sa zvýšila atraktívnosť tejto lokality. Bohužiaľ, chata vyhorela a odvtedy sa nič nepostavilo," podotkol dobrovoľný záchranár.

Zdôraznil, že atraktívnosť malofatranského končiara potvrdzuje aj množstvo dokumentov o Rozsutci a prírode Malej Fatry. "Samozrejme, mnohokrát sa využíval aj v celovečerných hraných filmoch. Pretože je hriech nevyužiť jeho krásu a majestátnosť. Dokonca sa tu bude nakrúcať film hollywoodskej produkcie," dodal Mičo.

S Rozsutcom sú symbolicky spojení aj ľudia, ktorí sa po druhej svetovej vojne vysťahovali z Terchovej do Dunajskej Lužnej. "V každom horstve na Slovensku je na najvyšších kopcoch kríž, avšak v Terchovej dlho nebol. Tak sme poprosili našich vysťahovalcov z Dunajskej Lužnej, kde je množstvo šikovných kováčov. Vyrobili nám krásny kovaný kríž, ktorý sme osadili hore na Rozsutci," uzatvoril dobrovoľný záchranár.

ODPORÚČAME AJ:
Kráľovce-Krnišov sú ideálnym miestom na aleternatívnu turistiku
V unikátnom drevenom kostole v Hronseku sa ženil Andrej Sládkovič
Prírodné jódové kúpele sú jedinečné vďaka liečivej jódo-brómovej vode
Pri Malom Dunaji sa zachoval jediný lodný mlyn
Vyberte sa na Spiš: Markušovský skalný hríb uvidíte len tam

Komentáre